Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

ABD-Çin Ticaret Gerilimi İki ila Üç Yıl İçinde Kur Savaşı Haline Gelebilir

Trump-Xi toplantısından çıkacak sonuç merakla beklenirken, bir stratejist ticaret savaşının iki ila üç yıl içinde para birimi savaşına dönüşebileceğini öne sürdü.
ABD-Çin Ticaret Gerilimi İki ila Üç Yıl İçinde Kur Savaşı Haline Gelebilir
Son Güncelleme: 
Yorum

Bugün yapılacak Trump-Xi toplantısından çıkacak sonuç merakla beklenirken, bir stratejist ticaret savaşının iki ila üç yıl içinde kur savaşına dönüşebileceğini öne sürdü. İsviçre’nin önde gelen bankalarından Julius Baer’dan Christian Gattiker, FED’in Beyaz Saray’ın baskısına boyun eğdiğini söyleyerek şöyle dedi:

“Oto pilota alınmış sıkılaştırma modundan oranları düşürme ve para politikasını kolaylaştırma moduna 180 derece dönüş yaptılar, bu yüzden üzerinde belirli bir baskı olduğunu düşünüyorum.”

Gattiker, mevcut ekonomik ortamın ABD merkez bankası için düzenli ekonomik ortamın muhafazası dahil yeni hedefler yarattığını da ekledi.

FED Mevcut Ekonomik Ortam Yeni Hedefler ABD perspektifinden daha zayıf bir doların garanti edildiğini düşündüğünü belirten Gattiker; “önümüzdeki iki ila üç yıl içinde ticaret savaş durumundan para brimi savaşı durumuna dönüyor olabiliriz” dedi. Bu noktada, para birimi savaşı ya da kur savaşının, bir ülkenin ekonomisini canlandırmak için kendi para biriminin değerini kasıtlı olarak düşürdüğü zaman ortaya çıktığı vurgulandı.

Kaldı ki Donald Trump son zamanlarda diğer ülkelerin ve bölgelerin adil olmayan rekabet avantajları elde etmek için para birimlerini manipüle ettiği yönünde suçlamalarıyla gündeme gelmişti.

Trump Diğer Ülkeleri Para Birimi Manüpüle Etmekle SuçladıBu ayın başlarında Çin’in para birimini zayıflatarak muazzam bir avantaj sağladığını ve adil bir oyun alanının gerektiğini savunan Trump; “Unutmayın, Çin’deki FED’in Başkanı Xi Jinping, O Çin Başkanı ve istediği her şeyi yapabilir” demişti. Çin’in devalüasyon, gevşeme ya da ülke içine çok fazla para enjekte ettiklerini söyleyen Trump, böylece tarifeleri etkisizleştirdiklerini iddia etmişti. Bir hafta sonra da Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’yi hedef alarak, onu euroyu düşürmekle suçlamıştı. “Çin ve diğerleri, yıllardır bunu yapıyor ve kurtuluyorlar” demişti.

Şubat ayında Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan bir raporda da yükselen ticaret gerginliğinin kur savaşlarına dönüşebileceği, bunun da dolar cinsinden borç faaliyetlerini zorlaştırabileceği söylenmişti.

BM Kur Savaşları UyarısıBu arada Pennsylvania Üniversitesi’nden Profesör Mauro Guillen, Cuma günü verdiği bir demeçte, ABD’nin beklenmedik bir şekilde ticari ortaklara tarifeler uygulayarak güvenilirliğini kaybettiğini ve uygulamalarının istemeden doların uluslararası ticaret üzerindeki hakimiyetine zarar verebileceğini öne sürdü.

“ABD’nin pazarlık kozu, sahip olduğu iç pazarın büyüklüğü ve herkes burada oynamak istiyor” diyen Guillen, Çin’in ABD’yi dünyanın en büyük tüketici pazarı olarak ele geçirmesiyle ABD pazarının gücünün önümüzdeki 10 yıl içinde azalabileceğini belirtti. Guillen, Trump’ın ateşle oynadığı konusunda uyararak yakın bir gelecekte bu silahı ticaret müzakerelerinde kullanmanın daha zor olacağını kaydetti.

İlaveten Çin’in ticaretle ulaşırken doları sürekli atlatmaya çalışmasıyla doların, emtia ve ikili ticaret için pozisyonunun 15 yıl içinde tehdit alına girebileceğini öngördü. “Değişimin tohumları var ve bence ABD’nin küresel ticaret sistemine karşı, liberalizme karşı, serbest ticarete ve benzerlerine karşı verdiği bu tepki, geri tepebilir. ABD – son 50, 70 yıldır – pazarların açılması konusunda ön sırada yer aldı ve şimdi tam tersini yapıyorlar. Bunun uzun vadede ABD’nin en iyi ulusal çıkarlarına olduğunu düşünmüyorum.” dedi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu