
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) baş ekonomisti Laurence Boone, ABD ile Çin’in bir ticaret anlaşmasına ulaşmalarının ardından dünyanın en büyük ekonomisinin Avrupa Birliği ile gerilimi artıracağını söyledi. OECD ekonomistinin yorumları, ABD ile Çin’in aylardır devam eden müzakerelerde sona yaklaştıklarına dair işaretlerin üzerine geldi.
İki süper güç arasında kapsamlı bir ticaret anlaşması ihtimalini izleyen ilerlemelerde Donald Trump dün dikkat çekici bir anlaşma yaptı. Çarşamba başlayan ve devam etmekte olan ticaret görüşmelerine ilişkin konuşan Trump, iki tarafın pek çok konuda mutabakata varsa da ticaret anlaşmasına en az 4 hafta olduğunu açıkladı.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping de yerel basında çıkan haberlere göre muhtemel bir anlaşma konusunda iyimser tavır aldı ancak Washington’u bazı sorunların çözülmediği hususunda uyardı.OECD baş ekonomisti Laurence Boone de bugün İtalya’da verdiği bir demeçte, ABD ile Çin arasında bir anlaşma yapılır yapılmaz ABD’nin Avrupa’ya döneceğini dile getirdi. “Sanırım, ticarette çok taraflı kurallara dayalı sistemi baltalayarak dünyaya uzun süre boyunca bizimle birlikte kalacak büyük bir belirsizlik dozu enjekte ettik” diyen Boone, endişe verici yorumlarıyla dikkat çekti. Ayrıca ABD ile Çin arasındaki gerilimlerin önümüzdeki haftalarda beklenen bir ticaret anlaşmasının ötesinde devam edeceği konusunda da uyardı.
Düşüncesiyle daha önce benzer açıklamalarda bulunan uzman yorumlarıyla örtüşen Boone; “bunu birkaç ay içinde çözmeyeceksiniz, bu bizimle kalacak” dedi. Bu arada Amerikalı ve Avrupalı müzakereciler ise kendi muhtemel ticaret anlaşmalarına neyin dahil edileceği üzerinde anlaşmazlık yaşıyorlardı. Geçen Temmuz ayında Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, iki tarafın gelecekteki bir ticaret anlaşması için anlaştıklarını duyurmuştu.
Fakat o zamandan bu yana ABD de AB de tarımsal ticaret engellerinin ticaret denkleminin bir parçası olup olmayacağı konusunda hemfikir olmadıklarını açıkça belli etmişlerdi. Bu noktada Boone şöyle konuştu: “Avrupa bunun çiftçilerin ürünlerini hariç tuttuğuna kesinlikle ikna oldu. Ve ABD tartışmaya başlamak için yapılan bu ilk anlaşmanın, tarımsal ürünleri içerdiği konusunda kesinlikle kendinden emin. Dolayısıyla bu müzakereler için iyi bir başlangıç gibi görünmüyor.”