
5 milyonun üzerinde vaka ile dünyaya kabusu yaşatan koronavirüs, hayat tarzımızı baştan aşağı değiştirdi. Pandemi nedeniyle tarihinin en kötü sürecini yaşayan ekonomilerle birlikte ülkeler yeni normal hayatlarına alışmaya çalışıyor.
Virüs artık insan hayatının bir parçası haline gelince buna yönelik düzenlemelere de her gün bir yenisi ekleniyor. Günlük yaşamın yanı sıra hükümetler de içinde bulunulan zor durumun farkında olarak bazı konularda müsamaha gösteriyor. Bunlardan biri de Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun aldığı karar oldu.
AB Komisyonu, pandemiden dolayı ekonomik kuralların dışına çıkan ülkeleri disiplin sürecinin dışında tutacak.Tomorrow’ Spring European Semester Package has been tailored to provide Member States with guidance on how to emerge from this crisis. We will need a coordinated and comprehensive response so that the Union can recover. My #ECOFIN remarks here https://t.co/FqGt7euQQ5
— Valdis Dombrovskis (@VDombrovskis) May 19, 2020
AB Komisyonu tarafından yayımlanan “Bahar Dönem Paketi“, üte ülkelerin kamu maliyetleri açısından önemli olan birtakım incelemeler ve faydalı olabilecek tavsiyeler içermesi bakımından önem taşıyor.
Tüm dünyanın farkına vardığı bir gerçek olan koronavirüs pandemisinin ekonomilerdeki olumsuz etkisi, söz konusu çalışmada özellikle vurgulandı. Pandeminin her anlamda yarattığı belirsizliklerin hiç şüphesiz ekonomide de etkisini hissettirdiği belirtildi.
Çalışmada, kamu borçlanmalarını derinden etkileyen bu olağanüstü durumun bazı üye ülkelere tanınan bir çeşit ayrıcalık haline getirilebileceği söz konusu oldu.
Öyle ki Komisyon, aldığı karar kapsamında makro ekonomik ve diğer mali belirsizliklerden dolayı bütçe ve kamu harcaması kurallarına uymayan ülkelere önceden olduğu gibi disiplin süreci uygulamayacak.
AB Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Brüksel’deki basın toplantısında konuya ilişkin şu ifadeleri kaydetti;
Öte yandan kurallar gereği, AB üyesi ülkelerin bütçe açıklarının gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) seviyelerinin %3’ünü ve kamu borçlanmalarının da yine GSYİH seviyesinin %60’ını geçmeyecek düzeyde kalması gerekiyordu.
Pandemiden önce geçerli olan bu kural, sınırın aşılması durumunda AB Komisyonun devreye girmesiyle başlayan bir sürece giriyor. Komisyona bildirilmediği takdirde sınırı aşan ülkeye disiplin süreci başlatılıyor. Fakat yaşanan olağanüstü durum sebebiyle çoğu Avrupa ülkesi şuan kamu harcamalarını olması gerekenin oldukça üzerine çıkardı.