
Mayıs ve Haziran aylarında salgının nispeten kontrol altına alındığı ülkemizde son haftalarda vakalar yeniden artış göstermiş durumda. Güncel verilere göre Türkiye’deki toplam hasta sayısı 370.882 olurken, 10.099 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti.
Yaşanan sağlık krizi Türkiye’nin cari dengesinde önemli bir paya sahip olan turizm gelirlerini ciddi oranda etkiledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bu sabah Temmuz ve Eylül dönemini içeren üçüncü çeyreğe ait turizm istatistiklerini açıkladı.
TÜİK verilerine göre 2020’nin üçüncü çeyreğinde turizmden elde edilen gelir 4 milyar 44 milyon 356 bin dolar oldu.
Elde edilen gelirin %71,6’sı yabancı, %28,4’ü yerli turistlerden sağlandı. Yapılan harcamaların 3 milyar 97 milyon 691 bin dolarını kişisel harcamalar oluştururken, 946 milyon dolarını paket tur harcamaları kapsadı.
Yılın üçüncü çeyreğinde tur hizmetleri harcamasında %78,8, spor, eğitim ve kültür harcamasında %82,6, paket tur harcamalarında ise %77,2 oranında düşüş gerçekleşti.
Harcama türlerinin yıllık bazdaki değişimlerine baktığımızda; uluslararası ulaştırma harcamaları %66,8, konaklama %75,1, yeme ve içme %66,1, sağlık %39,9, yurt içi ulaştırma %78,8, diğer harcamalar ise %68,9 oranında azaldı.
Söz konusu dönemde yurt dışına seyahat eden Türk vatandaşı sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %93,1 azaldı. Bu düşüşle birlikte 203 bin 233 kişi yurt dışını ziyaret etmiş oldu.
Ülkemizi ziyaret edenlerin en büyük kısmı gezi için gelirken, yurt dışına çıkış yapanların amacı akraba ziyaretleri oldu.
Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında Türkiye’ye gelenlerin %74,9’u gezi ve eğlence için ziyarette bulunurken, onu %15,8 ile akraba ve arkadaş ziyareti, %3,3 ile iş seyahatleri, %2,5 ile sağlık sebepleri izledi.
Yurt dışına çıkanların %65,4’ü akraba, eş, dost ziyaretleri için seyahat etti. Onu %30,2 ile gezi, eğlence ve kültürel aktiviteler, %2,1 ile iş seyahatleri izledi. Yurt içinde ikamet eden vatandaşların turizm giderleri, bir önceki yılın rakamları ile karşılaştırıldığında %89,8 oranında azaldı.
129 milyon 79 bin dolara gerileyen turizm giderlerinin 119 milyon 604 bin dolarını kişisel, 6 milyon 476 bin dolarını paket tur harcamaları oluşturdu. Üçüncü çeyrekte Türkiye’den çıkış yapan ziyaretçi sayısı %71,1 azaldı.
5 milyon 604 bin 155 kişinin 4 milyon 430 bin 53’ünü yabancılar, 1 milyon 174 bin 102’sini yurt dışında ikamet edenler oluşturdu. Ülkemizde konaklama yapan yabancı turistlerin gecelik ortalama harcaması ise 70 dolar oldu.
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, sektörün desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi.Pandeminin Türkiye Turizmine Etkisi ve Normalleşme Süreci başlıklı toplantıda konuşan Bağlıkaya, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen ülkemize turist gelmeye devam ettiğini söyledi. Türkiye’nin son üç yılda büyük krizler yaşadığını ancak hepsiyle baş edebilecek güçte olduğunun görüldüğünü aktardı.
Gelecek yıl için turizmden umutlu olsa da yine de tekerin dönebilmesi için desteğin şart olduğunu sözlerine ekledi. Pandemi sürecinde insanların tercihlerinin değiştiğini, daha çok tekne ve villa kiralama, karavan, kamp ve doğa tatillerine rağbet olduğunu açıkladı.
Oda sayısı az olan butik otellerin de bu dönemde tercih edilenler arasında yer aldığını dile getiren Bağlıkaya, Türkiye’nin yeni trendlerde çok avantajlı olduğunu aktardı. Ülkemizin pandemide turizm açısından en az etkilenen ülkelerden olduğunu, az da olsa ülkemize turist geldiğini, fakat diğer ülkelerin kendini turizme tamamen kapattığını açıkladı.