
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) bugün Euro Bölgesi için Ağustos 2021 dönemine ilişkin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı. Ön tahmine göre yıllık enflasyon Kasım 2011’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Yüzde 3’e ulaşan rakam yüzde 2,7’lik beklentileri aştı ve Avrupa Merkez Bankası’nın hedef aralığının oldukça üzerine çıktı. Çekirdek enflasyon yıllık bazda yüzde 1,6’ya ulaşırken aylık enflasyon da yüzde 0,4 arttı.
Yaklaşık 10 yılın yükseğine çıkan enflasyon Avrupa Merkez Bankası’nın para politikasına ilişkin bazı tartışmaları gündeme getirdi.
Fakat ING Ekonomisti Bert Colijin enflasyon Ağustos’ta hedefin oldukça üzerinde olsa da “bunun Avrupa Merkez Bankası üzerinde büyük bir etki yaratmasını beklemeyin” dedi.
Ekonomist fiyat baskıları artsa da bu dramatik hareketin temel enflasyon gelişmelerini abarttığını dile getirdi. Yüzde 3’lük manşet enflasyon 2011’den beri görülmediğini ve buradaki artışın, yüksek çekirdek faizden ve gıda ile enerji fiyatlarındaki yıldan yıla devam eden büyümeden kaynaklandığını söyledi.
Enerji fiyatlarının bu yıl sonuna doğru manşet enflasyonu daha da yukarı çekme potansiyeline sahip olduğunu ekledi. Yine de şu ifadelerle görüşünü tekrarladı:
“Çekirdek enflasyondaki sıçramaya ve manşet enflasyondaki daha fazla artışa rağmen bu durum Avrupa Merkez Bankası’nı gelecek haftaki Eylül toplantısı öncesinde daha şahin bir duruşa yöneltmeyecek.”