Yurt içi piyasaların bu hafta kilitlendiği başlıca gelişme olan yılın ikinci enflasyon raporu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan tarafından açıklandı. Karahan tarafından açıklanan yılın ilk raporunda, 2024 sonu enflasyon tahmini yüzde 36 olarak belirlenmişti.
TCMB Başkanı parasal sıkılığın korunacağı mesajını vermişti. Raporda yer alan beklentiler maaş zamları hesaplarına da ışık tutarken, ürün fiyatlarının belirlenmesinde rol oynuyor. Karahan konuşmasının başında, enflasyon hedeflerle uyumlu seviyeye gelene kadar sıkı para politikasının süreceğinin mesajını verdi.
TCMB Başkanı Karahan temel amaçlarının fiyat istikrarını sürdürmek olduğunu belirterek, bu amaçla Haziran 2023’ten itibaren güçlü bir parasal sıkılaşmaya geçildiğini anlattı. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya izin vermeyeceklerini sözlerine ekledi.
‘Küresel Büyümede Sınırlı Artış Var’
Küresel büyümede 2024 yılında sınırlı bir artış öngörüldüğünü vurgulayan Karahan, enflasyonun hedeflerin üzerinde seyretmeye devam ettiğini, merkez bankalarının parasal sıkılığı koruduğunu söyledi. Gelişmiş ülke merkez bankalarının daha geç ve daha yavaş faiz indirimine gideceği beklentilerinin kuvvetlendiğini ifade etti.
Yurt içi talepte direncin sürdüğünü kaydeden Karahan, bazı normalleşme işaretlerinin mevcut olduğunu net ihracatın büyümeye negatif katkısının azaldığını belirtti.
Karahan sözlerinin devamında, “Parasal sıkılaştırmanın iç talebe etkilerini çeşitli göstergeler üzerinden yakından takip etmekteyiz. Arz koşulları talep koşullarına kıyasla daha ılımlı bir seyir izlemektedir.” ifadelerini kullandı.
Karahan: Enflasyon Öngörülerimizin Üzerinde
2024 yılı ikinci yarısında, parasal aktarımın gecikmeli etkisiyle, iç talepte zayıflama olacağını ve bu sayede cari dengedeki iyileşmenin devam edeceğini öngördüklerini belirten TCMB Başkanı, yıllık enflasyonun son dönemde yukarı yönlü seyrettiğini, son 3 ayda enflasyonun öngörülerden de yüksek seyrettiğini söyledi.
Karahan, eflasyonun Nisan’da yüzde 69,38 ile tahmin aralığının 0,9 puan üzerinde tamamladığının altını çizerek, “Enflasyonun ana eğilimi gerilemekle birlikte, yılın ilk Enflasyon Raporu’nda öngördüğümüz patikanın üzerinde seyretmiştir.” diye konuştu.
Reel ücret artışlarının talebi desteklediğini, son dönemde hizmetler grubundaki fiyat artışlarının diğer gruplara kıyasla daha güçlü olduğunu gördüklerini sözlerine ekledi. Karahan, ana eğilimdeki yüksek seyirde hizmet fiyatlarının rolüne dikkat çekerek, son dönemde hizmetler grubundaki fiyat artışlarının diğer gruplara kıyasla daha güçlü seyrettiğini söyledi.
‘Konut Fiyatlarındaki Artış Yavaşlıyor’
Merkez Bankası Başkanı Karahan, konut piyasasındaki gelişmeleri öncü gösterge olarak yakından takip ettiklerini, fiyatlardaki artış eğiliminin yavaşladığını ifade etti.
Konut fiyatlarının artış eğiliminin tüketici fiyatlarındaki artış eğiliminin altında seyrettiğinin altını çizen Karahan, “Konut fiyatlarındaki yavaşlamanın ilerleyen dönemde gecikmeli olarak kira artışını sınırlayabileceğini değerlendiriyoruz.” diye konuştu.
Karahan: Parasal Duruş Sıkılaştı
TCMB Başkanı Karahan, parasal sıkılaştırmanın beklentiler üzerindeki etkisinin yakından takip edildiğini belirterek, enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yakınsamasının dezenflasyon açısından kritik önemde olduğunu söyledi.
Tüketicilerin enflasyon beklentilerinin seviyesi yüksek olmakla birlikte son dönemde düşüş kaydedildiğini ifade eden Karahan, “Kararlarımızın enflasyon beklentilerinde iyileşme sağlayacağını, piyasa beklentileri ile ara hedefimiz arasındaki farkın kapanacağını öngörüyoruz. Parasal duruş belirgin şekilde sıkılaştırılmıştır.” ifadelerini kullandı.
Kredi faizlerinin geldiği seviyenin iç talebin yavaşlamasına destek vereceğini belirten Karahani tüketici kredi büyümesinin zayıfladığını, son verilerin yabancı para mevduatından TL mevduatına geçişin hızlandığını gösterdiğini kaydetti.
Mart toplantısında yapılan ilave parasal sıkılaştırmanın, yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirasına güvenini artırdığını ve rezervlere olumlu yansıdığını ekledi.
Yıl Sonu Enflasyon Tahmini Arttı
TCMB Başkanı Karahan konuşmasının devamında orta vadeli hedefler kapsamında yıl sonu enflasyon beklentisinin artırıldığını söyledi.
2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 2 puan artışla 38’e güncellediklerini vurgulayan Karahan, “2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruduk. Orta vadede ise enflasyonun yüzde 5’te istikrar kazanmasını hedefliyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Karahan konuşmasının devamında, “Haziran’dan itibaren yaşayacağımız dezenflasyon sürecinde, enflasyonu, belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu olacak şekilde düşürmek için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.