Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Yeni Covid-19 Önlemleri Fransız Ticari Faaliyetlerini Hızlı Düşürdü

Fransa'nın en son PMI verileri, ülkede alınan yeni koronavirüs önlemlerinin ticari faaliyeti keskin düşürdüğünü gösterdi.
Yeni Covid-19 Önlemleri Fransız Ticari Faaliyetlerini Hızlı Düşürdü
Son Güncelleme: 
Yorum

Avrupa’da koronavirüs vakaları artmaya devam ederken, Fransa 2 milyon 140 bin 208 vaka ile en çok enfekte kişinin bulunduğu ülke oldu. Dünya genelinde ise en çok vakaya sahip 4. ülke oldu. Dünya genelinde koronavirüs vaka sayısı ise 59 milyonun üzerine çıktı.

Fransa’nın flash kompozit çıktı endeksi, Ekim’deki 47,5 seviyesinden 39,9 seviyesine inerek 6 ayın en düşük seviyesini gerçekleştirdi.
Fransa Flash Ekonomik Çıktı Endeksi - Kasım 2020
Kaynak: Markit Economics

Flash hizmetler aktivitesi endeksi, Ekim’deki 46,5 seviyesinden Kasım’da 38 seviyesine indi. Flash imalat üretim endeksi Ekim’deki 52,1 seviyesinden Kasım’da 48,5 seviyesine geriledi. Tüm flash göstergeler 6 ayın en düşük seviyesine geriledi.

En son PMI verileri, ülke daha sıkı kısıtlamaları uyguladığı için Kasım ayında iş faaliyetlerinin keskin daralmasına işaret etti. Özel sektör faaliyeti, benzer kısıtlamaların en son uygulandığı Mayıs ayından bu yana en hızlı şekilde düştü.

Alt sektör düzeyinde Kasım ayındaki düşüş, ağırlıklı olarak firmaların üst üste ikinci ayda daha keskin bir daralma kaydettiği hizmetler kaynaklı olduğu açıklandı. Üreticilerin, Mayıs ayından bu yana ilk kez üretimde düşüş yaşadıkları söylenirken, azalma oranının genel olarak ılımlı gerçekleştiği ifade edildi.

Fransa flash imalat PMI ise Ekim’deki 51,3 seviyesinden Kasım’da 49,1 seviyesine inerek, 6 ayın en düşüğüne işaret etti.
Fransa Flash Kompozit PMI İstihdam Endeksi - Kasım 2020
Kaynak: Markit Economics

Üretim trendine paralel olarak, Fransız işletmelerin aldığı yeni siparişlerin Kasım ayında önemli ölçüde düştüğü ve düşüş hızının altı ay boyunca en hızlıya doğru gittiği görüldü. Panelistlerin sık sık belirsiz Covid-19 görünümü nedeniyle müşterilerin sipariş vermekte tereddüt ettiklerine dikkat çekildi.

Her iki alt sektör de Mayıs ayından bu yana en hızlı düşüş oranlarını kaydetmiş olsa da hizmet firmaları imalat sektöründeki emsallerine göre daha keskin bir daralma kaydetti. Son anket döneminde genel talep koşulları uluslararası piyasalardan çok az destek aldı. Yeni ihracat siparişleri düşmeye devam etti ve şimdiye kadar 2020 boyunca görülen mevcut sıralamayı uzattı.

Ankete göre; azalan üretim gereksinimlerinin ortasında, özel sektör firmaları Kasım ayında personel sayısını azaltmaya devam etti. Bu, Mart ayında başlayan mevcut işgücü daralmasını uzattı. Bununla birlikte istihdamdaki en son düşüşün, bu sıralamadaki en yumuşak ve mütevazisi olduğu söylendi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu