
Ukrayna Merkez Bankası (NBU) tarafından yayımlanan Para Politikası Kurulu’nun kararına ilişkin raporda Covid-19’un ekonomik serpintilerinin beklenenden daha derin olacağı konusunda uyarı yapıldı.
Düzenleyici, ulusal ekonominin hem mali hem de parasal uyaranlara ihtiyacı olduğunu söylerken NBU Para Politikası Komitesi Üyeleri’nin karantina kısıtlamalarının kademeli olarak kaldırılmasının ekonomik aktivitedeki canlanmaya katkıda bulunduğu aktarıldı.
İşsizlikteki ani artışın, zayıf ücret artışı ile birleştiğinde, tüketimdeki toparlanmayı yavaşlatacağı da belirtildi.
“Yatırım talebi, özellikle finansal performansın kötüleşmesi ve kurumsal beklentiler nedeniyle baskı altında kalacaktır” diyen Ukrayna Merkez Bankası, bu nedenle ekonominin hem mali hem de parasal uyaranlara ihtiyacı olduğunu savundu.
Haziran’da kilit politika faiz oranının 200 baz puan düşürülmesi gerektiği konusunda anlaşan PPK üyeleri, kilit politika oranının diğer dinamikleri hakkında farklı beklentiler de dile getirdi.
Hem Ukrayna’da hem de dünyanın geri kalanında karantina süresi ve yoğunluğunun yanında tüketici talebi ve ekonomik faaliyete toparlanma hızı konusunda önemli belirsizlikler olduğuna dikkat çekildi. Ukrayna Merkez Bankası’na göre ekonominin gerçek düşüşü, yüzde 5’lik beklentiden daha kötü olabilir.
Ukrayna Devlet İstatistik Komitesi’ne göre gayri safi yurt içi hasıla ikinci çeyrekte yüzde 1’in üzerinde düşmüştü.ВАЛОВИЙ ВНУТРІШНІЙ ПРОДУКТ У І КВАРТАЛІ 2020 РОКУРеальний валовий внутрішній продукт (ВВП) у І кварталі 2020р….
Державна служба статистики України paylaştı: 19 Haziran 2020 Cuma
2020 yılının ilk çeyreğinde GSYİH, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,7 ve 2019’un ilk çeyreğine kıyasla yüzde 1,3 daralmıştı. Nisan ayında, Ukrayna’nın 2020 yılının ilk çeyreğindeki reel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) 2019’un ilk çeyreğine göre %1,5 azaldığı bildirilmişti.
Bu arada Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), 2020’de Ukrayna’nın GSYİH’sinde %4,5 düşüş öngörmüştü. NBU ise Ukrayna ekonomisinin pandemi ve küresel kriz nedeniyle yüzde 5 düşüş kaydedeceğini tahmin etmiş, 2021 toparlanması içinse yüzde 42lük büyümeye işaret etmişti.
O dönemde pandeminin Ukrayna ekonomisi üzerindeki olumsuz etkisinin uzun vadeli olmayacağını, 22 Mart raporunda ülkenin COVID-19 pandemisinden önceki tahmininden daha çok etkilenmesinin beklendiğini belirtti.