Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Türkiye’nin Net UYP Açığı Ekim’de 255,7 Milyar Dolar Açıklandı

Merkez Bankası verilerine göre Türkiye'nin yurt dışı varlıkları 306,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye’nin Net UYP Açığı Ekim’de 255,7 Milyar Dolar Açıklandı
Son Güncelleme: 
Yorum

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2021’in Ekim ayına ait uluslararası yatırım pozisyonu (UYP) gelişmelerini yayımladı. Ekim sonu itibarıyla Türkiye’nin yurt dışı varlıkları geçen yılın sonuna kıyasla %20,0 oranında artışla 306,8 milyar dolar, yükümlülükleri ise %12,1 oranında azalışla 562,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye’nin yurt dışı varlıkları ile yurt dışına olan yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan net UYP, eksi 255,7 milyar dolar oldu. 2020 yılının sonunda -384,7 milyar dolar gelmişti.

2020 sonuna göre %32,9 artan rezerv varlıklar, 123,9 milyar dolara yükseldi.
Türkiye’nin Net UYP Açığı Ekim’de 255,7 Milyar Dolar Açıklandı
Kaynak: TCMB

Ekim ayında diğer yatırımlar kalemi %14,2 oranında artışla 123,7 milyar dolara ulaştı. Bunun alt kalemlerine bakıldığında yabancı para ve Türk lirası cinsi efektif ve mevduatları %20,6 artışla 50,5 milyar dolar oldu.

Doğrudan yatırımlar (sermaye ve diğer sermaye) piyasa değeri ile döviz kurlarındaki değişimlerin de etkisiyle %36,6’lık düşüşün ardından 145,8 milyar dolar açıklandı.

Portföy yatırımları 2020 yıl sonuna göre %7,7 azalarak 104,3 milyar dolar kaydedildi. Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi stoku %26,9 oranında azalışla 21,3 milyar dolar oldu.

Yurt dışı yerleşiklerin mülkiyetindeki devlet içi borçlanma senetleri stoku (DİBS) %16,6 oranında azalışla 5,5 milyar dolar, Hazine’nin yurt içi yerleşiklerce alınan tahvil stoku düşüldükten sonra kalan tahvil stoku %2,4 artışla 47,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Geçen yılın sonuna kıyasla %5 artan diğer yatırımlar 312,4 milyar dolar oldu. Yurt dışı yerleşiklerin yurt içi yerleşik bankalardaki yabancı para mevduatı, 2020 yıl sonuna göre %4,5 oranında artarak 34,8 milyar dolar, TL mevduatı %13,3 oranında azalarak 13,6 milyar dolar oldu.

Bankaların toplam kredi stoku %4,1 azaldı ve 68,7 milyar dolar açıklandı. Diğer sektörlerin toplam kredi stoku %1,5 oranında artarak 97,7 milyar dolar bildirildi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu