Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Türkiye İmalat PMI 33,4’e Gerilerken, Tüm Sektörlerde Üretim Sert Düştü

Ekonominin öncü göstergesi İmalat PMI, küresel krizden bu yana en yüksek oranda yavaşlama kaydetti. Tüm sektörlerde üretim sert düştü.
Türkiye İmalat PMI 33,4’e Gerilerken, Tüm Sektörlerde Üretim Sert Düştü
Son Güncelleme: 
Yorum

İstanbul Sanayi Odası tarafından yayımlanan Türkiye İmalat PMI verisinin Nisan sonuçları açıklandı. Tüm sektörlere ait veriler de yayımlanırken, tarihi düşüşler salgının kötü yüzünü bir kere daha gösterdi.

Türkiye İmalat PMI, Nisan ayında 33,4’e gerilerken, küresel krizden bu yana görülen en düşük oranda gerçekleşti.
Türkiye İmalat PMI Düşüş
Görsel Kaynak: İSO

Veri, Mart ayında 48,1 olarak ölçülmüştü. İmalatçıların faaliyetlerine ara vermesi, hem üretimde hem de yeni siparişlerde yavaşlamaya neden oldu. Gösterge, hesaplanmaya başladığı Haziran 2005’ten bu yana görülen en düşük seviyesine geriledi.

Tüm dünyada etkili olan salgın, toplam yeni siparişleri azaltırken, firmaların ihracat siparişlerinde sert yavaşlama kaydedildi. Aynı zamanda yeni sipariş yetersizliği, firmaların son 4 ayda ilk kez istihdam düzeyini azaltmalarına neden oldu. Bu düşüş ise son 11 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti.

İstihdam da azalma görülürken, TL’deki kayıp girdi maliyetlerinin yükselmesine neden oldu.
Firmaların Azalan Çalışan Sayısı
Görsel Kaynak: İSO

Satın alma faaliyetleri azalırken, girdi stokları hızlı düştü. Salgın tedarik zincirlerini önemli ölçüde etkilerken, girdi temini ve lojistik sorunlarına da işaret edildi. Dolayısıyla girdilerin teslimat süreleri de tarihin en yüksek artışını kaydetti.

Nihai ürün fiyatları ise girdi maliyetlerine bağlı arttı. Bazı firmalar ise siparişlerini güvenceye almak için indirime gitti. Böylece enflasyon oranı, Ocak ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

iSO Türkiye Sektörel PMI Anketi ise salgın nedeniyle tüm sektörlerde faaliyet koşullarının olumsuz etkilendiğini gösterdi.
Türkiye PMI Tüm Sektörler Düşüş
Görsel Kaynak: İSO

Takip edilen sektörlerin tamamında faaliyet koşulları yavaşladı. 2019 yılının Haziran ayından bu yana ilk kez böyle bir yavaşlama ile karşılaşıldı. Aynı zamanda tüm sektörlerdeki zayıflama, sektörel PMI serilerinin hesaplanmaya başlandığı 2016-Ocak’tan beri en yüksek oranda gerçekleşti.

Üretimin en sert ivme kaybettiği sektör, 25,2 ile giyim ve deri ürünleri oldu. En sert yavaşlayan ikinci sektör, 26,4 ile tekstil olurken, üçüncü sektör 28,6 ile metalik olmayan mineral ürünlerde gerçekleşti. Üretimin en az yavaşladığı sektörler ise 35,5 ile gıda ve 38,2 ile kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri oldu.

Tüm sektörlerde yeni siparişlerde yavaşlama görülürken, istihdama ilişkin kısmi iyimserlik belirtileri olduğu gözlendi.
Tüm Sektörlerde Görülen Yavaşlamanın Boyutu
Görsel Kaynak: İSO

Kimyasal, plastik ve kauçuk ürünler sektöründe istihdam artışı devam ediyor. Ana metal ve tekstil gibi bazı sektörlerde ise nispeten ılımlı işgücü kayıpları söz konusu. Salgın tedarik zincirinde de aksamalara neden oldu. Bu nedenle Nisan ayında teslimat gecikmeleri yaşandı. Takip edilen 10 sektörün hepsinde tedarikçilerin teslimat süresi, Mart ayındaki seviyeye göre daha fazla arttı.

Talep koşullarındaki zayıflık ve satın alma faaliyetlerinde düşüşe karşın dört sektörde maliyet enflasyonunun hız kazandığı görüldü. Bu durum da TL’deki zayıflıktan kaynaklandı. Girdi fiyatlarındaki en yüksek artışlar, gıda ürünleri ile elektrikli ve elektronik ürünler sektörlerinde gerçekleşti.

Mahfi Eğilmez, ikinci çeyrekte ciddi bir küçülme yaşanacağına dair işaretlerin belirginleştiğini düşünüyor.

Egemen Candır ise Türkiye PMI ile Üretici Enflasyonu verilerini kıyaslıyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu