
Bugün dünya genelinde birçok ülkede Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri açıklanacak. Ekonomik büyümede önemli göstergelerden olan imalat sektöründeki gelişmeler yatırımcıların odağında yer alıyor.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan verilere göre Türkiye’de imalat PMI 2021’in Mayıs ayında 49,3’e geriledi. Bir önceki ay bu değer 50,40 gelmişti.
Endeks hesaplanırken takip edilen on sektörden yedi tanesinde üretim yavaşladı.
Mayıs ayında üretimin en fazla düşüş gösterdiği sektörler ağaç ve kağıt ürünleri ile makine ve metal ürünler oldu. En fazla artış ise gıda ürünleri sektöründe yaşandı. Yapılan açıklamada Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle müşteri talebinin yavaşladığı, bunun da hem üretimi hem yeni siparişleri olumsuz etkilediği belirtildi. Her ikisinde de son bir yılın en düşük artışı gerçekleşti.
Söz konusu yavaşlamanın Nisan ayına göre daha belirgin bir şekilde olduğu ve yeni ihracat siparişlerinin dört aylık büyümesini sona erdirdiği aktarıldı. Mayıs ayında imalatçıların işgücü sayılarını artırmaya devam ettiği görülse de yeni işe alımlarda azalma oldu.
İstihdam yaratma hızının son bir yıllık grafiğine bakıldığında en düşük artışın gerçekleştiği görüldü. Koronavirüs kısıtlamalarına bağlı olarak tedarik zinciri aksaklıklarının belirgin olduğu dikkat çekti. Hammadde elde etme konusunda yaşanan zorluklar girdi maliyet enflasyonunu yükseltti.
Döviz kurlarının rekor kırdığı dönemde Türk lirasındaki değer kaybı da girdi maliyetlerini olumsuz etkiledi. IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, geçen ayın yarısında uygulanan tam kapanmaya dikkat çekerek, bu durumun Türk imalat sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi.
Harker, tedbirlerin gevşetilmesinin büyümeyi yeniden başlatacağını belirtirken, “Mayıs’ta yaygın bir şekilde devam eden ve enflasyonist baskıların güçlü seyretmesinde rol oynayan tedarik zinciri sorunları ise nispeten daha uzun süre etkili olacak gibi görünüyor.” şeklinde değerlendirmede bulundu.