
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) sonuçlarına göre, imalat sektörü 2021’in ilk ayında iyileşme gösterdi. İmalat PMI 2020’nin Kasım ayında 51,4, Aralık ayında 50,8 seviyesinde gerçekleşmişti. Ocak ayında ise 54,4 değerine yükseldi.
Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İSO imalat PMI, yılın ilk ayında toparlandı.
Faaliyet koşullarında geçen yılın Temmuz ayından bu yana en güçlü performansın gerçekleşmesi, endeksi yukarı yönde etkiledi. İstihdamda kesintisisiz artış devam ederken, üretim, yeni sipariş ve ihracat tarafında da büyüme gerçekleşti.
Söz konusu dönemde Türk lirasının döviz kurları karşısında daha dengeli bir performans sergilemesi girdi maliyetlerinin ve nihai ürün fiyatlarının düşük seyretmesini sağladı. Hammadde yetersizliği ve ithalattaki zorluklarla birlikte virüs kısıtlamaları tedariklerde aksamaya yol açtı. Ürün fiyatlarında artış devam etmesine karşın, bir, önceki aya göre daha düşük oranda açıklandı.
Öte yandan hammadde yetersizliği ve enflasyon nedenli baskıların devam etmesi bazı firmaların teslimatında gecikmelere yol açtı. Endeksin 50 eşik değerin üstünde gelmesi imalat sektörüne dair iyimserliği artırırken, koronavirüs aşısına yönelik olumlu haberlerin de üretimi artırdığı kaydedildi.
Yeni sipariş miktarında son üç aydır ilk defa artış oldu. Bu alanda büyüme ise 2020’nin Ağustos ayından bu yana en yüksek hızda gerçekleşti. Firmalar yeni siparişlerin büyüme tarafına geçmesi ve bunun üretimi desteklemesi ile Ocak ayında ek personel aldı.
İstihdam artış hızı 2017 yılının Aralık ayından bu yana en yüksek düzeyde gerçekleşti.
IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Türk imalat sektörünün yeni yıla pozitif başladığını, vaka sayılarındaki düşüşe bağlı olarak üretim ve yeni siparişlerin arttığını söyledi. Firmaların siparişleri yetiştirmek için işe alımlarını sürdürmesiyle, istihdamda da güçlü artış yaşandığını ekledi.
Söz konusu dönemde büyümedeki artış hızı, tarihsel seri ortalamasının üzerinde oldu. Salgının azalacağına dair iyimserlik de sektör faaliyetlerini olumlu etkiledi. Yılın ilk ayında işe alımlar son üç yıldan fazla bir zamanın en yüksek oranında gerçekleşti.