
IHS Markit ve İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), 2021’in Aralık ayında 52,1 seviyesinde gerçekleşti. Açıklanan veriye göre; sanayi sektörü 2021’i genişleme bölgesinde sonlandırdı.
Kasım ayında 52 seviyesine yükselen imalat PMI, Türk lirasındaki değer kaybını yansıtmış ve girdi maliyetleri enflasyonu belirgin bir hızda artmıştı. 2021 yılının son ayında imalat sektörü, son 7 ay boyunca iyileşme göstermiş oldu.
Aralık verilerine göre; faaliyet koşullarındaki iyileşmede etkili unsurlardan birisinin istihdam artışının devam etmesi oldu.
İstihdam, kapasite genişletmeye yönelik çabalardan kaynaklı olarak Ağustos ayından bu yana en yüksek hızda artış kaydetti. Maliyet baskılarının ise Aralık ayında yüksek düzeyde seyrederken 10 sektörün 6’sında girdi fiyatlarının 6 yıllık veri geçmişinin en sert artışını kaydettiği gözlendi.
Satış fiyatlarına bakıldığında ise yılı keskin artışlarla sonlandırdığı görüldü. En hızlı yükselişin metalik olmayan mineral ürünler sektöründe yaşandığı anlaşıldı. Mayıs 2020’den bu yana ilk kez saektörlerin tümünde yeni siparişlerin azaldığı da gözlendi.
Aralık 2021 raporuna göre; yeni ihracat siparişleri, 10 sektörün 7’sinde büyüme kaydetti. Çalışan sayılarını artıran sektör sayısı ise Aralık’ta yediye ulaştı. En yüksek oranda yeni istihdam yaratan sektörler ise kimyasal, plastik ve kauçuk ile ana metal sanayi oldu.
Güçlü enflasyonist baskıların faaliyetler üzerindeki olumsuz etkilerine bağlı olarak anketin diğer endekslerinde daha olumsuz bir tablonun ortaya çıktığı görüldü. Girdi maliyetleri 2005 yılının ortalarında başlayan anket tarihinin en yüksek artışını kaydetti. Enflasyon oranı, Eylül 2018’de gerçekleşen bir önceki rekor düzeyinde de üzerine çıktı.
Şirketler, maliyet yüklerini artıran başlıca faktörün TL’deki değer kaybı olduğunu ifade etti. Bu nedenle imalatçıların satış fiyatlarını da rekor düzeyde artırdığı gözlendi. Fiyat artışlarının birçok müşteriyi cayırması sonucunda toplam yeni siparişler üst üste üçüncü ay yavaşlama gösterdi. Bu durum ise uluslararası talepteki iyileşmeye bağlı artmaya devam eden yeni ihracat siparişlerine rağmen gerçekleşti.