
50. Dünya Ekonomi Forumu nedeniyle İsviçre’nin Davos kasabasında bulunan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan gazetecilerin sorularını yanıtladı. Önceki gün başlayan zirve 24 Ocak’a kadar devam edecek.
Liderlerin ve ülkelerin bakanlarının katıldığı Davos Zirvesi’nde, ikili ticaret, terör, jeopolitik sorunlar gibi birçok konu ele alınırken, hükümetlerin önümüzdeki süreçteki planlarına dair de bilgiler öğreniliyor. Zirvede ele alınacak esas konu ise “bağlı ve sürdürülebilir bir dünya için fikir paylaşımı” olacak.
2019 yılının ihracatta oldukça başarılı geçtiğini söyleyen Pekcan, bunun tüm zorluklara rağmen gerçekleştiğine dikkat çekti.Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, geçen yıl Türkiye’nin ihracatının dünya ülkeleri arasında artış oranında yedinci, değer bazında ise beşinci sırada olduğunu söyledi. Ticarette korumacılık önlemlerinin ve ek vergilerin küresel ticaretin büyümesini yavaşlattığını, bu nedenle ABD ile Çin arasında imzalanan anlaşmadan memnun olduklarını belirtti.
Küresel ticaret ve büyümede son 18 yılın en düşük değerlerinin gerçekleştiğini ancak Türkiye’nin tüm olumsuzluklara rağmen yılı başarıyla kapattığını vurguladı. Özellikle katma değer açısından önemli olan orta yüksek teknolojili ürün ihracatının artışa yöneldiğini belirtti.
ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret çekişmesinin tüm dünyada yavaşlamaya sebep olduğunu, bu nedenle geçtiğimiz günlerde imzalanan birinci faz anlaşmanın ardından ikinci fazın da gerçekleşmesini istediklerini söyledi.
ABD ile daha önce belirlenen 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinden vazgeçilmedi.ABD Ticaret Bakanı Ross ile Davos Zirvesi kapsamında görüştüklerini belirten Bakan Pekcan, her ne olursa olsun 100 milyar $ ticaret hacmi hedefinin gerçekleştirileceğini dile getirdi. İran ve Irak ambargolarına da değindi. Bu korumacılık engellerinin ve yasakların Türkiye’nin ihracatında olumsuz etki yarattığını söyledi.
İran’a uygulanan ambargo nedeniyle 1,5 milyar dolarlık, Irak’a uygulanan korumacılık önlemleri nedeniyle ise 800 milyon dolarlık ihracatımızın azaldığını açıkladı. Zirve kapsamında uluslararası şirketlerin yatırımcılarıyla görüştüklerini, Türkiye’ye dair hedeflerinin ve beklentilerinin pozitif olduğunu söyledi.
Her ne kadar yeni yatırımcı çekmeyi hedefleseler de mevcut durumdaki uluslararası yatırımcıların kapasitelerini artırmalarının, yenilerini çekmekten çok daha önemli olduğunu vurguladı. Son olarak Gümrük Birliği anlaşmasına da değinen Pekcan, anlaşmanın güncellenmesinin Türkiye’nin olduğu kadar Avrupa Birliği’nin de yararına olacağını söyledi.