
Yurt içi piyasalarında bugün önemli bir veri akışı bulunmuyordu. Hatta Pazartesi günü açıklanan sektörel güven ile reel kesim güven endeksinin dışında açıklanan bir ekonomik veri olmadı. Bugün ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal’ın İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nde yapacağı konuşma bekleniyordu.
Uysal, yaptığı konuşmada cari denge, turizm, mal ve hizmet ihracatı, petrol gibi çeşitli konulara değindi. Cari dengenin 2002 yılından bu yana ilk defa fazlaya yöneldiğini ve son bir yıllık dönemde iyileşme kaydettiğini açıkladı.
Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal cari dengenin 2002 yılından bu yana ilk defa fazla verdiğini söyledi.Cari dengenin iyileşmesinde mal ve hizmet ihracatının büyük rolü olduğunu söyleyen Uysal, 2019 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren düzelmenin artış gösterdiğini belirtti. Petrol fiyatlarında 2014 yılından bu yana görülen düşüşün cari açığı sınırlandırdığını açıkladı.
Türkiye’nin 2018 yılında enerji ithalatına 43 milyar dolar bütçe ayırdığını fakat bu sene bu miktarın daha az gelmesinin beklendiğini söyledi. Ülkemizin dünya ticaretindeki payının her geçen gün artmasının ihracat rakamlarını artırdığını bunun da beraberinde cari işlemler işlemleri dengelendirdiğini sözlerine ekledi.
Ticaret savaşının etkisiyle küresel büyümede zayıflama olduğunu dile getiren Uysal, firmalarımızın pazar ve ürün çeşitliliğine ağırlık vermesi sayesinde mal ve hizmet ihracatının artarak devam ettiğini dile getirdi. Şu anda fazlaya yönelen cari dengenin bu seviyede kalması ve daha da iyileşmesi için yapısal adamların desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
Merkez Bankası’nın ihracatçılara sürekli destek verdiğini, aynı zamanda zorunlu karşılıklar gibi araçların da kullanıldığını ifade etti. Cari dengede turizmin de önemli bir faktör olduğunu söyleyen Uysal, pazar çeşitliliğinin artmasının önemli oranda fayda sağladığını kaydetti.
Dış Denge, Sürdülebilir Büyüme ve Fiyat İstikrarı başlıklı konuşmasında, proje bazlı teşvik sisteminin önemli bir adım olduğunu söyledi.Cari dengedeki iyileşmenin bu kez çok daha farklı olduğunu söyleyen Merkez Bankası Başkanı, açıklanan rakamların enerji alanında yatırım yapmamız gerektiği gerçeğini doğurduğunu söyledi. Yerinde makro politikalar sayesinde fiyat istikrarı sağlandığını, bunun da finansal istikrar ve sürdürülebilir büyüme adına çok önemli bir adım olduğunu anlattı.
2001 ve 2009 yıllarında yaşanan krizlerle kıyaslandığında cari dengedeki düzelmenin çok daha sağlıklı bir şekilde gerçekleştiğini dile getirdi. Bunda mal ve hizmet ihracatındaki artışın yanında ithalattaki düşüşün de payı olduğunu aktardı.
Önümüzdeki süreçte para politikasının düşük enflasyon hedefi ile belirlenmeye devam edeceğini, bankanın kamuoyu ile paylaşılan misyon doğrultusunda çalışmaya devam edeceğini söyledi. Ancak bunları yaparken banka ile reel sektör arasındaki köprüyü daha sağlam hale getirmek için de çaba sarf edileceğini sözlerine ekledi.