
Tayland ekonomisi, 2020’nin üçüncü çeyreğinde beklenenden daha az daralırken, %6,4 oranında gerileme göstermişti. İkinci çeyrekteki %12’yi aşan gerilemenin ardından bir miktar toparlanan ekonomi, Kasım ayında üretim koşullarında iyileşmeye işaret etti.
Bugün açıklanan verilere göre Tayland imalat PMI, Ekim’deki 50,8 seviyesinden Kasım ayında 50,4 seviyesine geriledi.
0,4 puanlık gerilemeye karşın 50 seviyesinin üstünde kalan veri, sektörün performansında iyileşmeye işaret etti. Tayland’ın imalat sektöründeki iş koşulları, dördüncü çeyreğin ortasında iyileşiyor. Yükseliş, hem üretim hem de yeni siparişlerdeki sürekli artıştan kaynaklanıyor.
Kasım ayında iş dünyası da olumlu bölgeye dönerken, ihracat siparişleri düşmeye devam etti. Kapasite baskısının olmaması nedeniyle istihdamda daha da fazla daralma gözlendi. Dördüncü çeyrekte 50,6 seviyesinde olan ortalama PMI değeri, sektörün 2019’un üçüncü çeyreğinden bu yana ilk üç aylık genişleme yolunda ilerlediğini gösterdi.
Ülkedeki PMI, üretim ve satışlarda dördüncü çeyreğe uzanan üçüncü çeyrekteki bir toparlanmanın yansıması olarak iki aydır imalat sektöründe iyileşme gösterdi. Üretim hacimleri Kasım ayında dördüncü ayında da artarken, büyüme hızı yavaşladı.
Yeni iş ve üretimdeki sürekli artışa yanıt olarak, firmalar satın alma faaliyetlerini ikinci ayında da artırdılar.
Girdi stokları daha düşük bir hızda olsa da Kasım ayında birikti. Daha yüksek üretim hacimleri, mamul mal stoklarında ikinci aylık artışa katkıda bulundu. Firmaların işletme kapasitesi ise yeni satışlarda devam eden artışı karşılamaya yetecek düzeyde kaldı. Bu düzey, Kasım ayında büyük ölçüde değişmeyen birikmiş işler seviyesiyle yansıdı.
Anket, tedarik zinciri koşullarının çeyreğin ortasında sabitlendiğini gösterirken, bu ay teslimat sürelerinde büyük ölçüde değişiklik gözlenmedi. İş dünyası güveni, dokuz ayın en güçlü seviyesine yükselirken, firmalar denge ile ilgili yıl öncesi görünüm konusunda iyimser kaldılar.
Panel üyeleri, Tayland ekonomisinde ve ticaret akışlarında gelecekteki üretimde artışa yol açacak bir iyileşme beklediklerini ifade etti. Fiyat baskısı ise dördüncü çeyreğin ortasında sabit kaldı. Ekim ayındaki hafif yükselişin ardından girdi fiyatları, Kasım’da çok az değişiklik gösterdi. Çıktı fiyatları değişmezken, salgının ekonomik aktivite üzerinde uzun vadeki etkisine dair endişeler dile getirildi.