Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

S&P: Hükümetlerin Daha Fazla Mali Destekten Başka Seçeneği Yok

Covid-19 pandemisinin küresel ekonomiye etkilerini değerlendiren S&P ekonomisti, hükümetlerin sağladıkları mali destekleri gelecek yıla kadar uzatmaları gerektiğini belirtti.
S&P: Hükümetlerin Daha Fazla Mali Destekten Başka Seçeneği Yok
Son Güncelleme: 
Yorum

Worldometers verilerine göre salgının en başından bu yana 609 bin kişi hayatını kaybetti. Dünya genelinde coronavirüs vaka sayısı 14 milyon 655 bini aşarken, yaşanan sağlık krizinin yanında ekonominin en az hasarla atlatması için yoğun bir çaba sarf ediliyor.

Hükümetler gerek nakdi destek gerekse merkez bankalarının para politikalarında değişikliğe giderek, pandeminin ekonomiye olan etkisini en aza indirmeye çalıştı. Fakat tarihin en büyük desteklerine rağmen yine de yetersiz olduğu düşünülüyor.

S&P Global Ratings Asya Pasifik baş ekonomisti Shaun Roache, hükümetlerin daha fazla mali destek sağlaması gerektiğini söyledi.

Roache, hükümetlerin ekonomik anlamda en çok etkilenen kesime oldukça büyük destekler sağladığını ve bunun bilançolarının kötüleşmesine sebep olacağını söyledi. Fakat bu sonuca rağmen ve işlerin daha da kötüye gitmemesi için hükümetlerin söz konusu destekleri artırmaktan başka çareleri olmadığının altını çizdi.

ABD başta olmak üzere birçok ülkenin bir dereceye kadar mali destek açıkladıklarını söyledi. Bazı politika yapıcıların önlemleri geri almayı düşündüklerini dile getiren Roache, şu an daha fazlasının yapılmasından ve gelecek yıla kadar uzatılmasından başka seçenek olmadığının altını çizdi.

Ekonominin virüs salgını öncesindeki döneme dönmesinin öyle kolay olmayacağını düşünen analist, kontrolün tamamen tıbbi anlamda çözüm bulunmasına bağlı olduğunu söylerine ekledi. S&P son yayımladığı raporda, küresel ekonominin bu yıl %3,8 daralmasını beklediğini açıklamıştı.

Türkiye gayrisafi yurt içi hasılasının ise 2020’de %3,1 küçüleceğini tahmin etti. Kurum Mayıs ayındaki değerlendirmesinde Türkiye’nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu “B+”, uzun vadeli yerel para birimi cinsinden kredi notunu “BB-“ olarak teyit etmişti. Not görünümünü ise durağanda bırakmıştı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu