Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

TÜREB/Yıldırım Rüzgar Enerjisine Yapılan Yatırımların 2 Milyar Dolara Çıkabileceğini Söyledi

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından yapılan açıklama, bazı şartların gerçekleşmesi durumunda rüzgar enerjisine yapılan yatırımın toplamda 2 milyar dolar seviyesine ulaşabileceğini bildirdi.
TÜREB/Yıldırım Rüzgar Enerjisine Yapılan Yatırımların 2 Milyar Dolara Çıkabileceğini Söyledi
Son Güncelleme: 
Yorum

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yıldırım, rüzgar enerjisi sektörüne yapılan ve yapılması beklenen yatırımlar hakkında açıklamalar yaptı. Yıldırım, önümüzdeki yıl içinde 2 bin megavat kapasiteli karasal rüzgar enerjisi santrali (RES) lisansının alınması halinde rüzgar enerjisine yapılan yatırımların önemli bir ivme kazanacağını öngördü.

Bu şartların sağlanmasıyla rüzgar enerjisine yapılan yatırımların toplamda 2 milyar dolar tutarına çıkabileceğini söyleyen Yıldırım, enerji üretiminde yerli kaynakların kullanımına değindi.

TÜREB Hakan YıldırımYıldırım, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz tarafından yapılan RES açıklamalarını hatırlattı. Yılmaz, 2 bin megavatlık RES başvurularının Nisan ayında başlatılacağını duyurmuştu. Yıldırım’ın açıklamaları söz konusu başvuruların incelenmesi ve  değerlendirilmesi neticesinde yarışmaların yapılacağını bildirdi.

Rüzgar enerjisi sektörünün 2007 ve 2015 dönemindeki RES başvurularından deneyim kazandığına değinen Yıldırım, bu deneyimler ışığında başvurular ve yarışmalar arasında 1-3 yıl süre olması gerektiğini açıkladı.

Rüzgar enerjisi sektörünün ve mevzuatın bu konuda tecrübesiz olmadığını ifade ederken, gerçekleştirilmesi planlanan kapasite yarışmalarının 1 yıldan kısa sürede yapılacağını ve ardından kapasite tahsis sürecinin başlatılması için her an yeşil ışık yakılabileceğini söyledi.

Açıklamalarını sürdüren Yıldırım, 2021 yılında yüksek ihtimalle ön lisansını almış olacak olan kapasitede geliştirme, finansman ve inşaat gibi süreçler dikkate alındığında ilk projelerin 2023 yılı bitimine kadar başlatılabileceğinin mümkün olabileceğini söyledi.

Yıldırım: “Gelecek yıl Nisan’da 2 bin megavatlık karasal RES lisansının verilmesi durumunda, toplam yatırım 2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşecek.” ifadeleriyle sektörün yatırım hacminin artırılacağına sinyal verdi.

RES Lisansı Verilirse Toplam Yatırım ArtacakYerli katkı desteğinin sağlanmaya devam etmesi durumunda Yeni Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Destekleme Mekanizması’ndan ayrı olarak Türkiye’nin rüzgar enerjisi yerli aksam üretimindeki %50 olan payını aynı şekilde devam ettireceğini söyledi.

Söz konusu projelerin aksam yatırımları üzerinde yarattığı etkiye dikkat çeken Yıldırım, gerçekleştirilen bu faaliyetlerle Türkiye’nin yeni aksam yatırımlarına ev sahipliği yapacağını ve bu sayede ihracat faaliyetlerini de artıracağını öngördü.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu