
Rusya Merkez Bankası, yabancı para cinsinden satışları 9 Mart-9 Eylül tarihleri arasında askıya aldığını açıkladı. Yeni karara göre döviz cinsinden mevduat sahiplerinin para çekme limitlerinin en fazla 10 bin ABD doları olacağı söylendi.
Aktarılan bilgilere göre mevduat sahiplerinin 10 bin doların üzerindeki rakamları yalnızca Rus rublesi olarak çekebileceği eklendi.
28 Şubat’ta faizi yüzde 9,5’ten yüzde 20’ye yükselten Rusya Merkez Bankası, finansal istikrar çabalarını sürdürüyor.Ancak rublenin ve Rus borsalarının tarihi çöküşü, ülkenin uluslararası yaptırımlara karşı savunmasız kaldığını gösteriyor. Rusya Merkez Bankası’nın faiz artırdığı gün ruble dolar karşısında ilk kez 3 haneli rakamlara gerilerken buradan sonra düşüşü sürdürdü.
USD/RUB paritesi bu haftanın ilk günü 154’e kadar çıkarken bu rublenin yeni tarihi düşük seviyesi oldu. Bu, merkez bankasının yabancıların Rus menkul kıymetlerini satma tekliflerini durdurma emrini takip etti.
Rusya Merkez Bankası tarafından daha önce açıklanan önlemler arasında şirketlere döviz gelirlerinin yüzde 80’ini satma talimatı var. Ayrıca likiditeyi artırmak için yerel banka rezervlerindeki 733 milyar rubleyi serbest bırakacağını söylemişti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından birkaç gün önce imzalanan kararname de dost olmayan ülkelere olan borçların ruble ile ödeneceğini gösterdi. Tüm bu çabalar, Ukrayna’ya işgali nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımlara yanıt çabalarını yansıtıyor.
ABD ve Avrupa başta olmak üzere bir dizi ülke Rusya’ya karşı mali yaptırımlar ve seyahat yasakları açıklıyor. Bunlardan sonuncusu ABD’nin Rusya’ya yönelik petrol ve gaz ithalatını yasaklaması oldu. ABD’nin yanında İngiltere de 2022 sonuna kadar Rusya’dan petrol almayacağını duyurdu.
Aynı zamanda Güney Kore bu hafta Rusya Merkez Bankası ile tüm işlemleri yasakladı. Varlıkları dondurmak ve Rusya’nın en etkili siyasi ve askeri yetkililerine yönelik seyahatleri kısıtlamak için bir dizi ülkenin yeni yaptırımlar üzerinde çalışıldığı biliniyor.