
Salgının en başında küresel krizde olduğu gibi büyümeyi sürdürebileceği söylenen Polonya için birçok benzer iyimser yorum geldi. Ayrıca Kasım ayı sanayi üretimi verileri Polonya’nın Covid-19’a rağmen sektör gücünü koruduğunu gösterdi. Perakende satışları da benzer şekilde nispeten güçlü geldi.
Açıklanan veriler Polonya perakende satışlarının Kasım ayında, önceki ayın yüzde 2,1’lik düşüşünden hızlanarak yüzde 5,3 düştüğünü gösterdi. Yine de rakam yüzde 7,4’lük piyasa beklentilerinin altında kaldı. ING’nin veriler üzerine yayımladığını notunda ise beklentinin yüzde 6,5 olduğu söylendi.
Polonya ekonomisinin Covid-19’a rağmen beklenenden daha iyi durumda olduğu belirtilerek ikinci dalganın şimdiye kadar ekonomik aktivite üzerinde daha hafif etki yarattığı kaydedildi.
Bu nedenle ING, dördüncü çeyrekteki daralmanın ikinci çeyrekteki daralmaya kıyasla çok daha sığ olacağını ve GSYİH’nin 2020’de yaklaşık yüzde 2,8 düşeceğini öngördü. Perakende satışlardaki önemli düşüşün ardışık üçüncü gerileme ve pandemi öncesinin %5 altında olsa da Nisan ayının en düşük seviyesinin hala %20 üzerinde olduğu vurgulandı. Bu durumun büyük olasılıkla bir süre daha geçerli olacağı eklendi.
Perakende satışlar verisine göre motorlu taşıtlar için satışlar Ekim’deki yüzde -9,4’e karşı yüzde -8’le daha hızlı düştü. İlaç, kozmetik, gıda, içecek, tütün, mobilya, ev aletleri, elektronik satışlarda da düşüş oldu. Aylık bazda perakende satışlar Ekim ayındaki yüzde 2,3 artıştan tersine yüzde 5,4 düştü.
Aynı zamanda Kasım ayında inşaat ve montaj üretimi çıktısının da Ekim ayındaki %-5,2 ve %-5,9’luk beklentilere kıyasla yıllık bazda %4,9 düşüşle beklenenden daha iyi performans gösterdiği bildirildi.
Kasım ayı, özel işler grubu da dahil olmak üzere bu sektörde bazı gelişmeler getirdi. Bu, artan AB fon ödemeleri ile birlikten önümüzdeki aylarda altyapı yatırımlarının hızlanacağına işaret etti. “Polonya ekonomisine ilişkin Kasım ayı rakamları, endüstrinin olumlu yönde şaşırttığını, işgücü piyasasının güçlü kaldığını ve perakende satışların Ekim ayından daha kötü olmasına rağmen yine de piyasa beklentilerini aştığını gösteriyor.” dendi.
Aralık ayının çoğu kategoride gelişme getireceği, sanayi üretiminin düşük baz ve takvim etkileriyle destekleneceği; perakende satışların da kısıtlamalar hafifledikçe ve Aralık ayında Pazar günü yapılan ek ticaret nedeniyle artacağı tahmin edildi.
Beklentiler ve mevcut veriler göz önüne alındığında Polonya ekonomisinin ikinci çeyrekteki yüzde 8,4 düşüşe kıyasla dördüncü çeyrekte yüzde 3 civarında daralacağı öne sürüldü. Polonya ekonomisine ilişkin Kasım ayı rakamları iyimserlik yaratırken Aralık ayında çoğu kategoride gelişme yaşanacağı söylendi. Ayrıca 4Ç20 düşüşünün 2Ç20’den çok daha sığ olacağı tahmin edildi.