
Polonya Başbakan Yardımcısı ve Kalkınma Bakanı Jadwiga Emilewicz, Gazeta Wyborcza’ya verdiği demeçte Polonya GSYİH büyümesiyle ilgili olarak iyimser açıklamalarda bulundu.
Ülkenin yaklaşık yüzde 4 ile Batı Avrupa ülkelerinden daha hızlı büyüyeceğini söyleyen Emilewicz, “Polonya hükümeti, ülkenin bu yılı Avrupa Komisyonu’nun öngördüğü seviyede, yani ortalama yüzde 4 daralmayla tamamlamasını umuyor” dedi.
Büyük kamu üretimleri ve inşaat sektöründe pazarın güçlendirilmesine atıfta bulunarak da gelecek yıl yaklaşık yüzde 4’lük GSYİH büyümesi elde edeceklerini söyledi.
Polonya ekonomisinin vatandaşlar için daha yararlı olması için daha hızlı dijitalleştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.Emilewicz: W przyszłym roku osiągniemy już wzrost PKB o blisko 4 proc. Będziemy jechać szybciej niż nasi zachodni partnerzy https://t.co/GABXW1Hsee
— Gazeta Wyborcza.pl (@gazeta_wyborcza) June 21, 2020
Bunun yanında ekonominin son beş yıldaki büyüme oranının, esnekliği ve canlılığı göz önüne alındığında Polonya’nın Batılı emsallerinden daha hızlı gelişebileceğinin üzerini çizdi.
Pandemi sonrası tam aktiviteye dönüş ile ilgili olarak ise Polonya hükümetinin bunu azalan sübvansiyonların süresi kadar, yani 2022 sonuna dek sürdürmeyi düşündüğünü kaydetti. Avrupa Komisyonu son görünüm raporunda Polonya’nın 2020 büyüme tahminini yüzde 4,3 daralma olarak belirledi.
Komisyon raporunda tüketici güveni zayıfladıkça ve ekonomik faaliyetteki düşüş işgücü piyasası üzerinde baskı yaratırken, özel tüketimin 2020’de güçlü bir şekilde düşeceğini bildirdi.
İlaveten şu ifadelere yer verildi: “Özel yatırımlar, belirsizlik ve azalan talep beklentilerinin de etkisiyle benzer bir yol izleyecektir. Kamu yatırım büyümesi, kamu gelirindeki düşüş ve diğer harcamalardaki artıştan etkilenecektir. Genel hükümet açığı, 2021’de iyileşmeden önce 2020’de güçlü bir şekilde yükselecektir.”
İşgücü piyasasıyla ilgili olarak ise kilitlenme önlemleri ve talep düşüşüyle işsizlik oranının 2020’de yüzde 7’nin üzerine çıkacağı dile getirildi.
Bunun büyük olasılıkla özellikle hizmet sektöründe son yıllarda gözlenen ücretlerdeki artış eğiliminde ani bir tersine dönüşe yol açacağı aktarıldı. Ancak ücret artışındaki düşüşün kısmen önceki artış kararlarıyla baskılanacağı da eklendi. 2021’de istihdam güçlü bir şekilde toparlanmaya ayarlanmış olsa da ücretlerin sadece ılımlı bir şekilde toparlanacağı tahmin edildi.