
Koronavirüsten enfekte olanların sayısı 6,2 milyonu geçti. Dünya gündeminden düşmeyen salgın gelişmelerinin ortasında ABD’deki olaylar ve Hong Kong meseleleri piyasalarda belirleyici rol oynuyor.
Hong Kong’un siyasi özgürlüğünü hiçe sayan güvenlik yasasını ortaya atan ve ardından da bunu onaylayan Çin, başta ABD olmak üzere pek çok ülkenin tepkisini üzerine çekmişti. ABD ile ilişkileri zaten gergin olan Çin, böylelikle tansiyonun yeniden yükselmesine fırsat vermişti.
ABD’nin Hong Kong’a tanınan ayrıcalıkları bitirme kararı ise Çin tarafından başarısız bir girişim olarak değerlendirildi.
ABD’de siyahi bir vatandaşın polis tarafından öldürülmesi ile başlayan gerilim, ülkede protestocuların ayaklanmasına neden oldu. Günlerdir devam eden gerginlikte koronavirüs tehlikesi yok sayıldı ve çok sayıda insan bir araya gelerek polise tepkisini yansıttı.
Bir yanda ABD ve Çin anlaşmazlığı, diğer tarafta ABD’de devam eden protestolar Batı Teksas türü ham petrol fiyatlarını hafif düşürdü.
Pandemi döneminde ciddi oranda gerileyen petrol talebi, beraberindeki fazla üretimin etkisiyle fiyatların tarihi düşüklere gerilemesine neden olmuştu. Onca çabanın sonunda nihayet toparlanmaya geçen fiyatlar 5 hafta üst üste yükseldi. Hatta Mayıs’ta fiyatların yaklaşık %90 arttığı belirlendi. Bu bir rekora işaret ediyordu.
Petrol Fiyatlarını Canlı Olarak Takip Etmek için Tıklayın!
Fiyat artışını destekleyen unsur, arz-talep dengesini düzene sokmak için getirilen üretim kısıntıları oldu. OPEC+ petroldeki arz fazlasını üretim kısıntısı ile kesmeye odaklanmıştı. Bugün gelen bir haber, koalisyonun kısıntıyı 1 – 3 aylığına uzatabileceğini duyurdu. Mevcut anlaşma ise üretim kısıntısının Temmuz’dan itibaren gevşetilmesini içeriyordu.
Yatırımcılar, dikkatini OPEC’in yeni kararına odaklamak yerine ABD’deki protesto ortamına ve ABD – Çin gerginliğine çevirince petrol talebinde düşüş endişeleri yeniden yükseldi. Böyle bir ortamda, yükselişini durduran petrol fiyatları yatay seyre yöneldi.
Ham petrol varil başına 35 dolara geriledi. Bir süre önce 30 dolar üzerinde kalıcılık sağlayan fiyatlar, normalleşmenin talepleri olması gereken düzeye çekeceğine yönelik oluşan beklentilerle toparlanmasını hızlandırmıştı.
GCM Yatırım analistleri “Ham petrol fiyatı Cuma günü gerçekleştirdiği toparlanma ile birlikte 34,60 seviyesini aşarak sıkışma bölgesinden çıktı. Gerçekleşebilecek yükselişlerde 36,10 ve 37,15 seviyeleri gündeme gelebilir. Olası düşüşler 33,00 – 34,60 bölgesi ve üzerinde sınırlandığı müddetçe yeni yükseliş potansiyeli oluşabilir.” yorumunu yaptı.
Vanda Insights Kurucusu Vandana Hari, petrol fiyatlarına ilişkin yorumunda şöyle konuştu;
Öngörülen seviyenin üzerine çıkan talepler ve önde gelen üreticilerin arz – talep dengesini sağlamak için verdiği çabaların fiyatlarda iyileşme sağladığını belirtmiştik. Fakat dünya genelindeki normalleşme faaliyetleri, virüsün yeniden pik yapma riskini artıyor. Bu ortamda petrolde toparlanma riskleri yatırımcıların kafasını karıştırıyor.