Oxfam tarafından yayımlanan eşitsizlik virüsü raporu, pandeminin yarattığı ekonomik etkilere ilişkin bulgularıyla dikkat çekti. Buna göre Jeff Bezos, Bernard Arnault, Bill Gates, Mark Zuckerberg gibi ünlülerin yer aldığı dünyanın en zengin 10 kişisinin serveti Mart-Aralık 2020 arasında net 540 milyar dolar arttı.
“Mega zengin COVID kayıplarını rekor sürede telafi etse de milyarlarca insan en az on yıl boyunca yoksulluk içinde yaşayacak” denilen raporda, dünyanın en zengin 1.000 kişisinin COVID-19 kayıplarını sadece dokuz ay içinde telafi ettiği bildirildi.
Dünyanın en yoksullarının pandeminin ekonomik etkilerinden kurtulmasının ise on yıldan fazla sürebileceği sonucuna ulaşıldı.
WEF’in Davos etkinliğinin açılış gününde yayımlanan “Eşitsizlik Virüsü” raporu, COVID-19’un neredeyse her ülkede aynı anda ekonomik eşitsizliği artırma potansiyeline sahip olduğunu gösterdi ki bu, kayıtların bir asır önce başladığından bu yana ilk kez gerçekleşti.
Artan eşitsizlik, yoksulluk içinde yaşayan insanların sayısının salgın öncesi seviyelere dönmesinin, çoğu beyaz erkek milyarderden oluşan ilk 1000 kişinin servetinin geri dönmesi için gerekenden en az 14 kat daha uzun sürebileceği anlamına geldi. Oxfam tarafından görevlendirilen 79 ülkeden 295 ekonomistin katıldığı yeni ankette, uzmanlar pandeminin sonucu olarak ülkelerinde gelir eşitsizliğinde bir artış veya büyük bir artış beklediklerini söyledi.
Oxfam’ın raporu, hileli ekonomik sistemin süper zengin bir elitin en kötü durgunluğun ortasında servet biriktirmesine nasıl olanak tanıdığını ortaya serdi.Sonuçta dünyanın en zengin on adamı, pandemi başladığından bu yana toplam servetlerinin yarım trilyon dolar arttığını gördü ki bunun, dünyadaki herkes için bir COVID-19 aşısı ödemeye ve salgın nedeniyle kimsenin yoksulluğa sürüklenmemesini sağlamak için fazlasıyla yeterli olduğu belirtildi.
Aynı zamanda, pandemi, yüz milyonlarca insanın şu anda işsiz olduğu 90 yılın en kötü iş krizini de başlattı. Avrupalı 305 milyarder Mart ayından bu yana servetlerinin yaklaşık 500 milyar euro arttığını gördü ki bu Avrupalıların en fakir% 10’unun her birine 11.092 euroluk bir çek yazmaya yetecek miktarda.
Kadınlar yine en kötü etkilenenler olurken pandeminin en çok etkilediği düşük ücretli güvencesiz mesleklerde kadınların fazlasıyla yer aldığı hatırlatıldı.Aynı zamanda eşitsizliğin hayatlara mal olduğu söylendi. Fransa ve İspanya gibi ülkelerin daha yoksul bölgelerinde enfeksiyon ve ölüm oranları daha yüksekken, İngiltere’nin en fakir bölgelerinde en zengin bölgelerin iki katı ölüm oranları görülmektedir.
AB’de, en yüksek maaşlı çalışanların yüzde 74’ü evden çalışabilirken, en düşük maaşlı çalışanların yalnızca yüzde 3’ü evden çalışabiliyor bu da onları COVID-19’a yakalanmak için daha riskli hale getiriyor. Daha adil ekonomiler, COVID-19’dan hızlı bir ekonomik iyileşmenin anahtarıyken pandemi sırasında en çok kazanan 32 küresel şirket tarafından aşırı kar üzerinden yapılan geçici bir verginin 2020’de 104 milyar dolar toplayabileceği vurgulandı.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.