
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), küresel ekonominin beklenenden daha iyi performans gösterdiğini ancak çıktıda halen “benzeri görülmemiş” bir düşüşe doğru ilerlediğini bildirdi.
OECD, son ekonomik görünümünde, dünya ekonomisinin bu yıl %4,5 oranında küçüleceğini söyledi.
Bu, gayri safi yurtiçi hasılada (GSYİH) %6’lık düşüşe işaret eden Haziran tahmininden yukarı yönlü bir revizyon oldu. Ayrıca yüzde 6’lık tahmin salgının tek dalgalı kaldığı senaryoda verilirken ikinci dalganın olması durumunda küresel ekonomi için yüzde 7,6’lık daralma tahmini verilmişti.
OECD raporunda; “2020’de küresel üretimdeki düşüş yakın tarihte eşi benzeri görülmemiş olsa beklenenden daha az” dedi.Our ? Interim #EconomicOutlook projects global GDP to fall by 4.5% this year, before picking up to 5% in 2021.
While better than initially forecast, output in many countries will still be well below what was projected before the #pandemic ⤵️ https://t.co/oyZlPq4LYn pic.twitter.com/keAY6h2CLH
— OECD ➡️ Better policies for better lives (@OECD) September 16, 2020
OECD’ye göre ekonomik çıktı yılın ilk yarısında çöktükten sonra, COVID-19 pandemisini kontrol altına almak için alınan önlemlerin hafifletilmesinin ve işletmelerin ilk kez yeniden açılmasının ardından hızla toparlandı.
Politika yapıcılar, gelirlere ve işlere yönelik ilk darbeyi tamponlamak için hızla ve kitlesel bir şekilde tepki gösterdi. Ancak toparlanma hızı yaz boyunca ivme kaybetti. Güveni geri kazanmak, ekonomilerin ne kadar başarılı bir şekilde toparlanabileceği konusunda çok önemli olacak ve bunun için virüsle güvenli bir şekilde yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor.
Çin hariç tüm G20 ülkeleri 2020’de durgunluk yaşayacağını söyleyen OECD, önümüzdeki yıl kırılgan bir toparlanma beklense de birçok ülkenin Covid öncesi seviyelerin altında kalacağını aktardı.Küresel ekonominin 2021’de yüzde 5 büyüyeceğini öngören OECD, bununla birlikte görünüm pandemi nedeniyle yüksek derecede belirsiz kaldığını aktardı. ABD’nin 2020’de yüzde 3,8 daralacağını aktaran kurum, 2021’de ise yüzde 4’lük toparlanma öngördü. Ağustos’taki raporunda OECD bölgesinde en büyük GSYİH düşüşünü yaşadığını söylediği İngiltere içinse yüzde 10,1’lik tahminde bulundu.
Türkiye GSYİH’si için yüzde 2,9’luk nispeten küçük bir daralma tahmininde bulunan OECD, 2021’de yüzde 3,9’luk toparlanmaya işaret etti. Japonya’nın 2020’de yüzde 5,8 daralacağını, 2021’de ise yüzde 1,5 büyüyeceğini belirtti. Kısa süre önce çeyreklik GYSİH’sinde %51’lik düşüş açıklayan Güney Afrika’nın ise 2020’de yüzde 11,5’lik daralma yaşayacağını öngördü.
Rusya için yüzde 7,3, Suudi Arabistan için yüzde 6,8, Meksika için yüzde 10,2, Kore için yüzde 1, İtalya’nın yüzde 10,5, Endonezya’nın yüzde 3,3, Hindistan’ın yüzde 10,2, Almanya’nın yüzde 5,4, Fransa’nın yüzde 9,5, Kanada’nın yüzde 5,8, Brezilya’nın yüzde 6,5, Avustralya’nın yüzde 4,1, Arjantin’in yüzde 11,2 daralacağını söyledi.
İkinci çeyrekte GSYİH’si %3,2 büyüyen Çin içinse büyüme tahmini yaparak yüzde 1,8’lik artışa işaret edildi. Küresel ekonomik görünümün belirsizlikle örtülü olduğu ve iyileşmenin devam etmesi amacıyla güveni artırmak için hükümetin müdahalesinin gerektiği vurgulandı.
OECD Baş Ekonomisti Laurence Boone, rapora ilişkin Wuhan’daki ilk salgından dokuz ay sonra, virüsün yörüngesini tahmin etmenin hala zor olduğunu dile getirerek şöyle sürdürdü:“Bu benzeri görülmemiş belirsizliğin ortasında, bildiğimiz şey, dünyanın virüs olmadan olacağından çok daha fakir olacağı. Geri tepmeden sonra kademeli toparlanmaya ilişkin temel senaryomuz gerçekleşirse, 2021’in sonunda küresel gelir, Kasım 2019’da öngördüğümüzden 7 trilyon ABD Doları daha düşük olacak. Bu kabaca Fransa ve Almanya’dan bir yıllık üretimi kaybetmeye denktir.”
Ulusal sınırlamaların ardından küresel ekonominin, bu yılın ikinci çeyreğinde barış zamanında eşi benzeri görülmemiş bir düşüşle %7,8 gerilediğini belirtti. Genel olarak, OECD istihdamının %13-20’sinin tehdit altında olduğunu, küresel üretim kaybının 2021’in sonunda 4 trilyon dolar civarında olacağını söyledi.