
Mısır’ın petrol dışı ekonomisi, tedarik zinciri performansındaki ortak rekor iyileşmenin ortasında Kasım ayında üretim ve yeni işlerin toparlanmasından daha fazla ilerleme kaydetti. Ancak küresel olarak ikinci bir koronavirüs dalgası endişeleri, ticari güveni tarihi dip seviyeye çekti.
Mevsim etkilerinden arındırılmış manşet IHS Markit Mısır Satın Alma Yöneticileri Endeksi, Ekim’deki 51,4 seviyesinden Kasım’da 50,9 seviyesine geriledi.
Veri, petrol dışı özel sektör ekonomisindeki işletme koşullarının tek rakamlı bir görüntüsünü vermek için tasarlanmış bileşik gösterge olarak kabul edilir. Endeks, hem üretim hem de yeni işlerdeki büyümenin yumuşamasıyla Ekim seviyesinden düşüşe geçti.
Covid-19 salgınının neden olduğu gerileme döneminden ve ilgili kilitlenme önlemlerinden sonra, iş çıktılarındaki iyileşme, son anket döneminde ivme kaybetti. İş aktivitesi beşinci ayda arttı, ancak yükseliş Ekim’de belirlenen 73 aylık rekordan daha yumuşaktı.
Yeni iş büyümesinde bir yavaşlama da Kasım ayında kaydedildi. Bununla birlikte esas olarak kilit kısıtlamalarının hafifletilmesinin ardından müşteri talebindeki iyileşme nedeniyle firmalar genel olarak satışlarda güçlü bir artış bildirmeye devam etti.
Kasım’da ihracat hacimleri artarken, toplam satışlarda olduğu gibi büyüme hızı bir önceki aya göre yumuşama kaydetti.
Yavaşlama, bazı Avrupa pazarlarının ikinci bir koronavirüs dalgasıyla mücadele etmek için daha sıkı kilitlenmeler uygulamasından kaynaklandı. Özellikle bu olay, Mısır firmaları arasında virüs enfeksiyonlarının gelecekte artabileceği ve potansiyel olarak ekonomik iyileşmeyi engelleyebileceği konusunda endişelerin artmasına yol açtı.
Önümüzdeki yıl iş faaliyetlerine ilişkin güven, serinin tarihindeki en zayıf noktaya geriledi. Panelistlerin sadece %12’si büyüme beklediğini söyledi. Özel sektör şirketleri ise Kasım’da arka arkaya 13. ayda da istihdam seviyelerini düşürdü. Daha olumlu bir şekilde artan siparişler ve birikmiş işler, bazı firmaların iş güçlerini genişletmelerine yol açtı. Bunun için düşüş oranı bu sıralamada en yavaş olanı şeklinde gerçekleşti.
Girdi alımı art arda 2. ayda ve sağlam bir oranda arttı. Artan talep baskısı ve girdi fiyatlarında artış beklentileri ile stok artışı Eylül 2019’dan bu yana en hızlı şekilde büyüdü. Mısırlı şirketler son ankette bazı hammadde fiyatlarında artışların yanında daha yüksek nakliye maliyetleri ve maaşlarda sağlam bir artış gördü. Genel girdi fiyatı enflasyonu daha yumuşakken, ortalama satış ücretlerinde daha yavaş ve ılımlı bir artışa neden oldu.
Petrol dışı ekonomide tedarikçi performansı, Kasım’da iyileşti. Temmuz’dan bu yana görülen en hızlı teslimat sürelerine işaret edildi. En önemlisi ise teslimat sürelerinin kısaldığı oranın 2011 Nisan’da hesaplanmaya başlanan anketin en hızlısı olmasıydı. Anket, güçlenen bir piyasa ortamına dair daha fazla kanıt da sundu.