
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ekim ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında aldığı kararları açıkladı. Banka ekonomistlerin beklentilerini de aşarak, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizini 200 baz puan indirdi. Böylelikle %18 olan politika faizi, %16’ya çekilmiş oldu.
23 Eylül toplantısında %19’dan %18’e düşürülmüştü. Bu kararın ardından döviz kurları hızlı bir yükseliş trendine girdi ve art arda rekor kırdı. Bu toplantıda 100 baz puanlık indirim bekleniyordu.
Toplantı; Şahap Kavcıoğlu başkanlığında ve Taha Çakmak, Mustafa Duman, Elif Haykır Hobikoğlu, Emrah Şener, Yusuf Tuna kurul üyelerinin katılımıyla düzenlendi.
Küresel ekonomik faaliyetlerin yılın ilk yarısında toparlandığı ancak güven endekslerinin son dönemde gerilemeye başladığı söylendi. Tarım üretimi yapan ülkelerde yaşanan iklim koşullarının gıda fiyatlarını yükselttiği, bunun da enflasyon üzerinde olumsuz etki yarattığı aktarıldı.
İhracatta artış olması sebebiyle yılın geri kalanında cari işlemler dengesinde iyileşme beklendiği söylendi. Son dönemde enflasyonda gerçekleşen yükselişin ana etkeni olarak gıda ve enerji grubu gösterilirken, para politikasını etkileyecek unsurların çekirdek enflasyon ve arz şokları olarak değerlendirildiği belirtildi.
Bu doğrultuda politika faizi 200 baz puan düşürülürken, “Bununla birlikte, arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı olarak politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı Kurul tarafından değerlendirilmiştir.” ifadesine yer verildi.
Beklentinin üzerinde gelen faiz indiriminin ardından dolar 9,49, Euro 11,06 ve sterlin 13,03 liraya yükseldi.