
İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit anlaşması oylamasında iki yenilgi elde ettikten sonra üçüncü bir oylamaya gidilmesine karar verilmişti. May’in elde ettiği yenilgilere karşın parlamento aracılığıyla öngörülen Brexit anlaşmasını bir kere daha oylayarak almayı planlıyor. Yarın gerçekleşecek olan Geri Çekilme Anlaşması konulu oylama, Avam Kamara’sında gerçekleşecek.
Önceki oylamaların birincisinde 230 oyla mağlup olan May, ikinci oylamada 149 oyla yeniden yenilgiye uğramıştı.Bu iki büyük yenilgi, May’in kendi Muhafazakar Partisi’nin milletvekillerinin aleyhine oy kullanmasının ardından gelmişti. May, şu anda Avrupalı milletvekillerinin, İngiltere’nin ayrılması için çok daha uzun bir gecikme riski yerine artık geri döneceklerini gösteriyor.
Geçen hafta Perşembe günü milletvekilleri, parlamentonun 20 Mart’a kadar Brexit anlaşmasını oylaması durumunda, 30 Haziran’a kadar uzatmayı desteklediler. Yasal olarak İngiltere’nin 29 Mart’ta Avrupa Birliği’nden ayrılması gerekiyor ve Avrupa devlet başkanlarının herhangi bir uzatmayı onaylaması bekleniyor.
Uzun süreli bir gecikme, ayrılığın gerçekleşmemesi ihtimali nedeniyle Brexit taraftarları için gerçek bir risk olarak görülüyor.Bu yol ayrımı, parlamentonun Brexit süreci üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmasını sağlayacağı gibi, May’in yeni bir yenilgiye uğramasına da neden olabilir. May’in çoğunluğu güven altına alması için 317 oy alması gerekiyor. İkinci yenilgide 242 oy alan May’in, Muhafazakar Parti milletvekillerinin hepsinin oyuna ihtiyaç duyduğu biliniyor.
Kendi partisinin tüm milletvekillerinden oy alması pek mümkün görülmezken, Kuzey İrlandalı DUP’un 10 oyunun kritik öneme sahip olduğu söyleniyor. 2017 yılının Haziran ayında Demoktrat Birlikçi Parti, May’in azınlık hükümetinin Kuzey İrlanya’ya 1 milyar sterlin harcaması ile destekleme teklifinden bulunmuştu. Ancak sendikacılar, Brexit’in Kuzey İrlanda’yı hiçbir şekilde İngiltere’den ayıramayacağına dair sağlam bir görüşe sahipler.
İrlanda Maliye Bakanı’nın DUP’un şu anda Birleşik Krallık hükümeti ile yoğun bir şekilde meşgul olduğunu söylediği biliniyor.Tartışmaların anahtarı ise DUP’un nefret edilen bir geri durma düzenlemesi olsa bile May’in anlaşmasını desteklemeye geçip geçmeyeceği olacak. Resmi bir Brexit anlaşması yapılmasa bile Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti arasında sınırın zorda kalmamasını sağlayacak olan May’in anlaşmasına geri dönüşün eklendiği söyleniyor.
Brexit anlaşması, İngiltere ve Kuzey İrlanda’yı yasal bir bitiş tarihi olmadan Avrupa’da tutmanın bir yolu olarak görülürken, DUP ve Avrupa Birliği’ne muhalif olan Muhafazakarlar tarafından küçümsendi. İngiliz ve İrlandalı siyaset profesörü Jon Tonge, BBC Kuzey İrlanda radyosuna Cuma günü yaptığı açıklamada, DUP’un ya geri çekilmeyi kabul etmesi ve May’in anlaşmasını seçmesi ya da daha yumuşak bir Brexit anlaşmasını kabul etmesi gerektiğini söyledi.