Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Mart Enflasyonu Bir Önceki Aya Göre %1,08 Artış Gösterdi

Mart ayında tüketici fiyat endeksi aylık bazda %1,08 artarken, yıllık bazda %16,19 artış kaydetti.
Mart Enflasyonu Bir Önceki Aya Göre %1,08 Artış Gösterdi
Son Güncelleme: 
Yorum

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Mart 2021 sonuçları yayımlandı. Buna göre; enflasyon Mart’ta bir önceki aya göre %1,08 artış gösterdi. TÜFE bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,71 artış gösterdi.

Tüketici fiyatları, 2020 yılının Mart ayına göre %16,19 oranında yükselirken, 12 aylık ortalamalara göre %13,18 oranında arttı. Mart ayına yönelik beklentiler ise aylık %1 civarındayken, yıllık %16’yı aşması yönündeydi. Şubat ayında TÜFE aylık bazda %0,91 artarken, yıllık bazda %15,61 artış kaydetmişti.

Yıllık bazda en düşük artış %2,87 ile alkollü içecek ve tütün grubunda görülürken, en yüksek artış %24,85 ile ulaştırmada gerçekleşti.
TÜFE Mart 2021
Kaynak: TÜİK

Bir önceki yılın Mart ayına göre giyim ve ayakkabı grubunda enflasyon %7,43 artarken, haberleşmede %8,01 arttı. Eğitimde ise %8,33 oranında artış gerçekleşti. Ev eşyası enflasyonu %23,64 ile en yüksek yıllık artışlardan birine işaret ederken, çeşitli mal ve hizmet fiyatları %21,49 artış kaydetti.

Lokanta ve otel grubunda %15,39, konutta %12,17, eğlence ve kültürde %9,93 artış gerçekleşti. Sağlık grubu enflasyonu ise %19,17 ile en yüksek artışlar arasında yer aldı.

Aylık bazda en düşük artış %0,04 ile yine alkollü içecek ve tütün grubunda gerçekleşirken, ulaştırma grubunda değişim görülmedi. Bir önceki aya göre en fazla artan grup ise %3,7 ile sağlık oldu. Ev eşyası fiyatları aylık bazda %0,54 artarken, konut %0,70 artış gösterdi. Lokanta ve oteller grubunun aylık artışı %2,60 olurken, giyim ve ayakkabı grubunun artışı %1,72 olarak gerçekleşti.

Mart ayında tüketici fiyat endeksi kapsamında yer alan 415 maddeden 93 tanesinin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşti. 35 maddenin ortalama fiyatı değişmezken, 287 tanesinin ortalama fiyatı yükseldi.

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) ise yıllık %17,49 artarken, aylık %1,26 yükseldi. Bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,73 artarken, 12 aylık ortalamaya göre %13,25 artış gösterdi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu