
Coronavirüs salgını sağlımız kadar hayatımızın birçok önemli alanını da olumsuz etkiledi. Pandemiyi kontrol etmek amacıyla uygulanan kısıtlamalar işyerlerinin kapanmasına, yurt içi – yurt dışı ticaretin aksamasına ve ekonomilerde derin çöküntülerin yaşanmasına sebep oldu.
Küresel ekonomi 2008-2009 finans krizinden bu yana en kötü zamanlarını yaşıyor. Yapılan araştırmalar küresel mal ticaretinin beklenenden daha iyi toparlanacağını gösteriyor.
Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW) tarafından yapılan analize göre küresel mal ticaretinde “V” şeklinde toparlanma olacak.#Welthandel in Zeiten von #Corona: Statt eines U-förmigen Verlaufs wie in der Finanzrkise deutet sich eine schnellere Erholung in einem V-förmigen Verlauf an: harter Einbruch und schnelle Erholung. Das haben @GFelbermayr und @VincentStamer ermittelt. https://t.co/6LgPccZXGJ pic.twitter.com/kaah13SxAE
— Kiel Institute (IfW Kiel) (@kielinstitute) August 31, 2020
Dünya genelinde toplam coronavirüslü hasta sayısı 25 milyon 406 bini aşarken, yaşanan salgında 850 bin kişi yaşama veda etti. Vakaların en çok görüldüğü ülkelerin başında 6 milyon 175 binle ABD, 3 milyon 862 binle Brezilya ve 3 milyon 641 binle Hindistan yer alıyor.
Hindistan’da 30 Ağustos’ta 79 bin 457 ile en yüksek günlük vaka bildirildi. IfW analizinde küresel mal ticaretinin pandemi etkisiyle Şubat-Nisan dönemlerinde %15 gerilediği, ancak toparlanmanın hızlı olacağı ifade edildi.
2008 ve 2009 yıllarında Lehman Brothers’ın iflasıyla başlayan ekonomik kriz kısa sürede tüm dünyada etkisini hissettirmişti.
Yapılan açıklamada o dönemde ticaretteki toparlanmanın krizin başlamasından sekiz ay sonra etkisini hissettirdiği belirtildi. Öte yandan coronavirüs salgınında çok daha hızlı bir şekilde düzelmeye başladığına dikkat çekildi.
Uzmanlar dünya ticaret dengesinde toparlanma başlasa da ikinci dalganın her şeyi bozacağını belirtiyor.
Asya, Amerika ve Avrupa’da konteyner gemi taşımacılığının normalleştiği söylenen raporda, dünya ticaretinin şu an çok güçlü tepki verdiği kaydedildi. lfW Başkanı Gabriel Felbermayr, toparlanmanın “U” şeklinde değil “V” şeklinde olduğunu söyledi. Yukarıdaki tablodan da görüleceği üzere keskin bir çıkış yakalanmış durumda.
Felbermayr, Euro Bölgesi’nde Şubat ve Nisan aylarında ticaretin %23 oranında azaldığını ancak şu an kriz öncesi dönemden sadece %10 aşağıda olduğunu söyledi.