
Küresel büyüme endişeleri ve dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki yoğun ticaret savaşı, yeni haftanın ilk işlem gününde güvenli liman olarak algılanan varlıklara olan ilgiyi arttırdı. Altın, tahviller ve Japon yeni gibi güvenilir varlıklarda artışlar dikkat çekmeye başlarken, küresel borsalarda büyük düşüşler yaşanıyor.
Altın fiyatları, bugün altı yılın en yüksek seviyesine yüzde 1 oranında yükselişle ulaşırken, Japon yeni ve çekirdek devlet tahvilleri de yükseldi.
Avrupalı Stoxx 600 endeksi yüzde 2 oranında düşerken, finansal piyasalarda yükselen oynaklık dönemi yeniden kendini hissettirmeye başladı. Ayrıca Stoxx 600 endeksi Cuma günü yüzde 2,5 oranında değer kaybı ise 2019 yılının en kötü gününü kaydetmişti.
Panik, Wall Street’e doğru yayılırken, Dow Jones Sanayi Ortalaması açılışta 600 puanlık bir düşüşe işaret ediyor. S&P 500 endeksi yüzde 2,4 oranında düşerken, Nasdaq Kompoziti yüzde 3 oranında değer kaybetti. Şimdiye kadar ana endekslerin tümü, geçen ay elde ettikleri rekor seviyelerden yüzde 5’ten fazla düşmüş durumdalar.
Üç endeks, 13 Mayıs’tan bu yana en büyük bir günlük zararı kaydediyorlar ve hızla düşmeye devam ediyorlar. Naqdaq 2016 yılının sonlarından bu yana en uzun süre kaybeden çizgisi olacak olan altıncı düz oturumda düşüşe geçti. S&P 500 ise altı günlük kaybeden bir çizgide bulunuyor.
Çin ise yuanın bugün 10 yıldan uzun bir süre içinde ilk kez dolar başına 7 kritik seviyesini geçmesine izin verdi. Pekin’in; Washinton ile olan ticari anlaşmazlığı daha da kötüleşecek gibi görünürken, daha fazla döviz kuru zayıflığına müsamaha göstermeye hazır olduğu da ortaya çıkmış oldu.
deVere Group’un uluslararası yatırım stratejisti Tom Elliott, bugün yayımlanan bir araştırma notunda, “Finansal piyasalarda son haftalarda düşen renminbi üzerindeki gerginlik panik seviyesine ulaştı. Çin’in büyümeyi desteklemek için küçük bir devalüasyon gerçekleştirdiği Temmuz ve Ağustos 2015’teki gibi küresel borsalar panikledi,” ifadelerini kullandı.
Yaygın olarak VIX veya Wall Street’in korku ölçüsü olarak bilinen CBOE volatilite endeksi, Mayıs ayının ortasından bu yana en yüksek seviyesine yükselirken, Avrupa’nın eşdeğeri Ocak ayının başından bu yana en yüksek seviyesine işaret etti.
Bu güvenli liman varlıkların, keskin bir piyasa kesintisi olması durumunda genellikle bir kişinin zararlara maruz kalmasını sınırlamaya çalıştıklarına inanılıyor.
Altın 2013 Mayıs’tan Bu Yana En Yüksek Seviyesinde
ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen Perşembe günü geç saatlerde açıkladığı yeni tarifelerle G-20 Liderler Zirvesi’nde verilen sözler bozulmuş oldu. 300 milyar dolarlık Çin malında yüzde 10’luk bir gümrük vergisi uygulaması açıklayan Trump, bu adımı kendine karşı çıkan yönetimine karşı aldı. Dolayısıyla savaşın neden kızışmasına neden oldu.
Spot altın, TSİ 15:15 sularında yüzde 1,5 oranında yükselişle 1460,11 doları kaydetti. Bu seviye, 2013 yılının Mayıs ayından bu yana kaydedilen en yüksek seviye oldu. Altın onsu TSİ 17:30 sularında ise yüzde 1,93 oranında artıda seyrederek 1470 dolar sınırından alıcı bulmaya başladı.
Gram altın ise daha sakin bir seyir izliyor ve TSİ 06:00 sularında kaydettiği 262,79 lira seviyesinden bir miktar gevşeyerek, yüzde 1,55 oranında artıda 261,40 liradan işlem görüyor.
BNP Paribas Fortis’in baş stratejisti Philippe Gijsels, “Altın için boğa piyasasında olduğumuzu düşünüyorum ve bunun daha da yükselebileceğini öngörüyorum,” dedi.
Gijsels, algılanan güvenli liman varlıkları arasında bir tercihi olup olmadığı sorulduğunda ise altını tercih edeceği yönünde cevap verdi. Stratejist, “Tahvil piyasasında şu anda çok iyi bir fiyat aldığınızı iddia etmek zor. Bu yüzden altın ve gümüş daha çekici görünüyor,” ifadelerini kullandı.
Japon Yeni ve İsviçre Frangı Hızlı Yükselişte
USD/CNH paritesinde bir süredir izlenen 7 kritik seviyesinin bu sabahki işlemlerde gerçekleşmesinin ardından birçok iddia ortaya atılmaya başlandı. Parite, TSİ 04:35’te 7,1070 seviyesini kaydederken, bu seviyeden bir miktar gevşedi ve daha ılımlı bir yükseliş göstermeye başladı. TSİ 17:45 sularında yüzde 1,72 oranında artıda 7,0960 seviyesinden alıcı buldu.
Çin Merkez Bankası’nın yuanı devalüe ettiği ve Pekin’in misillemesinin bu yönde olduğu iddiaları en çok konuşanlar oldu. Merkez Bankası, yuanı temelde istikrarlı tutabileceğinden emin olduğunu söylerken, yuandaki zararları ticaret korumacılığına ve Çin mallarına uygulanan tarifelere bağladı.
Reuters haberine göre; Çin para birimi, en son 2008 yılındaki küresel mali kriz sırasında dolara karşı 7 seviyesini kırmıştı. Çin para birimindeki keskin zayıflama, Trump’ın geçen hafta açıkladığı tarifelerin ardından geldi. Yeni tarifeler 1 Eylül itibarıyla devreye girecek.
Everbright Sun Hung Kai’nin baş stratejisti olan Duncan Wrigley, “Bu ortamda, şu anda, bugün, riskli varlıklara girmenin aptallık olacağını düşünüyorum. Ticaret eylemine ve yuana cevaben biraz daha fazla piyasa düzenlemesi ve muhtemelen fazla ayarlama olacağını düşünüyorum,” ifadelerini kullandı.
Yatırımcıların riskten kaçınma dönemlerinde sık sık satın aldıkları Japon yeninin değeri, Ocak ayındaki hızlı çöküşten bu yana yüzde 0,7’ye yükseldi. USD/JPY paritesi, yeni haftanın başlangıcını 106,57 seviyesinden yaparken, düşüşe geçti.
Asya piyasalarının kapanışına doğru 105,8 seviyesine kadar gerileyen USD/JPY paritesi, dalgalı bir seyir izlemeye başladı. TSİ 17:45 sularında ise yüzde 0,54 oranında ekside 106 seviyeden alıcı buldu.
İsviçre frangı ise Euro karşısında yüzde 0,4 oranında artışla 1,0864 seviyesini gördü. Bu seviye 25 ayın en yükseği olarak kaydedilirken, bugüne 1,0909 seviyesinden başladıktan sonra gerilemeye başladı. TSİ 12:15 sularında 1,0864 seviyesine kadar gerileyen EUR/CHF paritesi, buradan yükselişe geçti ve 1,0909 seviyesine geri döndü. Ardından yüzde 0,17 oranında ekside seyrederek 1,0890 seviyesinden işlem görmeye başladı.
ABD 10 Yıllık Hazine Getirisi 3 Yılın En Düşüğüne Yakın
Bugün TSİ 15:15 sularında ters getiri inversiyonu yaşanırken, 10 yıllık Hazine bonosunun getirisi yüzde 1,7616 seviyesinde. 30 yıllık Hazine bonosunun getirisi ise yüzde 2,3034 seviyesinden bir miktar geriledi.
İpotek ve diğer kredileri etkileyen ABD 10 yıllık Hazine getirisi, bugünkü işlemlerde neredeyse 3 yılın en düşük seviyesine yaklaşarak 10 baz puan düşüş kaydetti.
Bazı devlet tahvilleri, yatırımcılar tarafından daha güvenli varlık olarak görülmektedir. Tahvil getirileri, çok yılların en düşük seviyesine ulaştığını gösteriyor. Küresel ekonomide süregelen belirsizlik nedeniyle 10 yıllık kağıt için artan bir talep bulunuyor.
Trump’ın şu anda Amerikan vergileriyle hedeflenmeyen yaklaşık 30 milyar dolarlık Çin malına yönelik en son tarife tehdidi, Amerikan Merkez Bankası’nı, ekonomiyi ticaret politikası risklerinden korumak için gerekli olandan daha fazla faiz oranını düşürmesini gerekli kılmaya zorlayabilir.