Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Koronavirüs Nedeniyle Küresel Borcun GSYH’ye Oranının %342’ye Çıkması Bekleniyor

Koronavirüsün etkilerini azaltmak için hayata geçirilen teşviklerle, hükümetlerin toplam borcunun bu yıl sonunda dramatik bir şekilde yükselmesi bekleniyor.
Koronavirüs Nedeniyle Küresel Borcun GSYH’ye Oranının %342’ye Çıkması Bekleniyor
Son Güncelleme: 
Yorum

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Covid-19 salgınının küresel borçlanma üzerindeki etkilerini gösteren bir rapor hazırladı. Açıklanan verilere göre Mart ayında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomiye etkilerini azaltmak için hayata geçirilen teşviklerle hükümetlerin brüt borçlanmaları rekor seviyeye ulaştı.

Tüketiciye, KOBİ’lere destek olmak, istihdamı sürdürmek ve hanehalkının yükünü hafifletmek için devreye sokulan teşviklerle brüt hükümet borçlanmaları 2,1 trilyon dolara ulaştı.

IIF, 2019 yılında küresel borcun 10 trilyon dolar artışla 255 trilyon dolara çıktığını açıkladı.

Küresel BorçBu tutar tüm zamanların en yüksek seviyesi olarak kaydedildi. Söz konusu toplam borç dünyanın gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH) 3 katını da aştı. %322’ye ulaşarak, 2008 küresel finans krizi zamanındaki seviyenin 40 puan daha üzerini gördü.

Bir başka deyişle o dönemdeki toplam borçtan 87 trilyon dolar daha fazla oldu. Bir önceki yıl olan 2018’de küresel borç artış 3,3 trilyon dolar olarak açıklanmıştı. Tüm dünyanın mücadele ettiği Covid-19 salgınının etkisiyle geçen ay brüt hükümet borçlanmalarının 2,1 trilyon dolarla rekor kırdığı kaydedildi.

Geçen yıl Türkiye’nin de aralarında olduğu gelişmekte olan ülkelerin borcu 71,1 trilyon dolara dayandı.

Gelişnekte Olan Ülke BorçlarıTürkiye, Çin, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika gibi gelişmekte olan ülkelerin şirket ve hanehalkı borçlarını içeren toplam tutar 71,1 trilyon dolar oldu. Bu miktarı da GSYH’ye oranı %220 ile rekor kırdı. 2007 yılından bu yana Türkiye ve Hindistan’ın toplam borcunun GSYH’ye oranında düşüş oldu.

Raporda söz konusu ülkelerin bu yıl 730 milyar dolarlık döviz borcunu finanse etmesi öngörülüyor. IIF Sürdürebilirlik Araştırma Direktörü Emre Tiftik, koronavirüs etkisiyle küresel borcun GSYH’ye oranının yıl sonunda %342’ye çıkmasının beklendiğini söyledi.

Hükümetlerin aldığı önlemlerin borç yükünü dramatik bir şekilde artıracağını dile getirdi. Covid-19 döviz kuru değerlendirmeleri raporunda ise bu dönemde gelişmekte olan ülke paralarının aşırı şekilde değer kaybettiği belirtildi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu