
Dünya genelinde koronavirüs bulaşan kişi sayısı 4 bin 27’ye ulaşırken, 114 bin kişide virüs tespit edildi. Havaların ısınmasına bağlı olarak Çin’de salgının hızının yavaşladığını belirten sağlık uzmanları, diğer ülkelerdeki yayılma hızına dikkat çekiyor.
İtalya’da can kaybının 463’e ulaşmasının ardından ülke karantina altına alındı. Japonya Başbakanı Shinzo Abe, salgının yarattığı olumsuzlukları telafi etmek için 430 milyar yen mali destek paketi açıkladı.
100 ülkede yayılan ve giderek korkutucu bir hal alan koronavirüs salgınının, küresel ekonomi için resesyon riskini çok yüksek tuttuğu belirtiliyor.
Ekonomistler Kovid-19 etkilerinin küresel resesyonu kaçınılmaz kıldığını söylüyor.Ocak ayının ortasından itibaren ölüm vakalarını duymaya başladığımız yeni tip koronavirüs salgınına dair bugüne kadar birçok farklı senaryo üzerinde duruldu. Ancak uzun ya da kısa vadede salgın kontrol altına alınsa bile dünya ekonomisini olumsuz etkileyeceği herkesin ortak görüşüydü. Bu durumdan elbette ki salgının ilk yayıldığı ülke olan Çin daha fazla etkilenecek.
Bazı kurum ve bankalar salgın nedeniyle en olumsuz senaryolarını açıklamaya başladı. Rabobank analistleri bugün yaptığı değerlendirmede 2020 yılı için küresel büyüme tahminini %1,6 olarak görürken, resesyondan kaçmanın mümkün olmadığına dikkat çekti.
Bank of America geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada yıl sonu küresel büyüme tahminini %2,8’e düşürerek, 2009 yılından bu yana en düşük seviyede gerçekleşeceğini öngördü. 2020 yılı için küresel büyüme tahminini %2,4 olarak açıklayan OECD %0,5 puanlık eksi revizasyon yaptı. Nomura ekonomistleri de küresel resesyonun kaçınılmaz olduğu konusunda uyarıda bulundu.