
İlk çıkış noktası Çin olan Covid-19 hastalığı, özellikle Mart ayının ortalarına gelindiğinde etkisini iyice artırdı ve ülkemiz de dahil dünyanın pek çok noktasına sıçradı. ABD bir süredir vaka ve ölüm rakamlarıyla liderliğini korusa da İtalya ve İspanya da salgından ciddi yaralar aldı. Aylardır süren önlemler ve karantina uygulamaları İtalya’daki vaka sayılarını kademeli olarak azalttı.
Ülkede özellikle Mart ayı içerisinde kaydedilen rakamlar korkutucu boyutlara ulaşmıştı. 20 Nisan itibarıyla İtalya’nın toplam vakaları 179 bine dayanırken, ölü sayısının da 23.660 olarak kaydedildiği görüldü. Aşağıda, ülkenin yeni vaka grafiğinde Mart sonu itibarıyla düşüş kaydedildiğini göreceksiniz;

Ülkede salgına yönelik tedbirlerin geç alınması nedeniyle bir dönem kontrol edilemez bir duruma gelen vakaların şu sıralar azalıyor oluşu iyiye işaret ediyor. Bu yine de bölgede kabusun tam anlamıyla bitmiş olduğunu anlamına gelmiyor. Yalnızca geçtiğimiz ay görülen korkunç tablonun izleri hafif silinmiş olsa ikinci dalga endişeleri kendini gösteriyor.

Yukarıdaki grafikte ölüm artış hızının yavaşladığı, bununla birlikte iyileşme oranının da artış kaydettiği görülüyor. Bu durum endişeleri azaltmaya yetmemiş olacak ki sıkı karantina önlemlerinin 4 Mayıs’a kadar uzatılabileceği konuşuluyor.
İtalya Başbakanı Conte’den Euro Bölgesi için Yardımlaşma Çağrısı Geldi
Dünyayı etkisi altına alan bu salgın, ekonomilerde de ciddi hasarlı deprem etkisi yarattı. Faaliyetlerini durdurmak zorunda kalan işletmeler ve beraberinde işsiz kalan yüz binlerce vatandaş buz dağının yalnızca görünen kısmı olabilir. Bu doğrultuda hükümet tarafından da yeni öneriler gelmeye devam ediyor.
Salgınla birlikte ülkelerin yardımlaşmaya duyduğu ihtiyacın arttığından bahsetmiştik. Dün Alman Sueddeutsche Zeitung gazetesine röportaj veren İtalya Başbakanı Guiseppe Conte’den Avrupa Birliği ve Euro Bölgesi’ne dayanışma oluşturma kapsamında yeni bir çağrıda bulundu. Uygulama, Ortak Euro bölgesi tahvili ihraç etmeyi kapsıyordu. Bu tahviller belli zaman aralıkları ve belli konular için özel olacaktı.
Conte’nin açıklamalarına göre söz konusu tahvil ihracı İtalya’nın şimdiki ya da geçmişteki borçlarıyla ilişkilendirilemezdi. Almanya ve Hollanda’nın ortak tahvil paylaşma araçlarını reddetmesine de değinen Conte, birlik olmak için iki ülkenin bu yoldan geri dönmesi gerektiğini bildirdi.
Avrupa Merkez Bankası’ndan (AMB) Euro Bölgesi ekonomisinin daha az zararla durumu atlatması için 750 milyar Euro’luk tahvil alım programı açıklayan program gelmişti. Fakat Alman yetkililerden bazıları Euro Bölgesi için ortak tahvil ihracının sağlık ve ekonomik açıdan destekleyici olmadığını öne sürdü. Avrupa İstikrar Mekanizması ve Avrupa Yatırım Bankası’nın ortak iş birliği ile ekonomik sıkıntı çeken şirketlere kredi vermesi daha etkili bir çözüm olabilirdi.
Ayrıca AMB, Mart ayı ortalarında İtalya’da piyasanın negatif etkilerini azaltmak amacıyla tahvil alımları yapmaya başlamıştı. Ülkede salgınla mücadele kapsamında harcanan çabalar devam ediyor. Şubat’ın sonuna doğru artış gösteren vakaların azalış göstermesine rağmen ülkede alınan önlemlerin devam etmesi ve tedbirin elden bırakılmayacağı düşünülüyor.