Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Ekonomi Profesörlerine Göre Koronavirüs Almanya’ya Keskin Bir Resesyon Yaşatacak

Covid-19’un Almanya ekonomisine etkilerini değerlendiren profesörler, keskin bir resesyon ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyor.
Ekonomi Profesörlerine Göre Koronavirüs Almanya’ya Keskin Bir Resesyon Yaşatacak
Son Güncelleme: 
Yorum

Ekonomi Bilirkişi Kurulu (SVR) yeni tip koronavirüs salgınının Almanya ekonomisi üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Hükümetin ekonomi alanında danışmanlığını yapan kurul, bu yıl COVID-19 salgın nedeniyle Almanya ekonomisinde keskin bir resesyon olacağını tahmin ediyor.

SVR profesörleri, koronavirüs salgınının Almanya ekonomisi üzerindeki etkilerini açıklayan 101 sayfalık bir rapor hazırladı.

Almanya Ekonomisi Resesyon İhtimaliYapılan açıklamada salgın hastalığın finans piyasalarında 2009 yılı sonrasındaki gibi bir daralma yaratmayacağı düşünülüyor. Öte yandan keskin bir resesyona neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Ekonomi profesörlerinin hazırladığı raporda Almanya gayrisafi yurt içi hasılasının en iyi senaryo ile 2020 yılında %2,8 oranında daralacağı tahmin ediliyor. Gelecek yıl toparlanmanın başlaması ile birlikte %3,7 büyümeye geçeceği ve bunun en yüksek olasılık olduğu yorumlandı.

En kötü senaryonun da değerlendirildiği raporda bu yıl gayrisafi yurt içi hasılanın %4,5 oranında düşüş göstereceği 2021 yılında ise %1 büyüyeceğini öngörülüyor. Bu durumda toparlanmanın uzun bir “U” sürecine yayılacağını tahmin ediliyor.

Koronavirüs salgınının daha uzun sürmesi ve daha geniş çapta üretim kesintilerine yol açması durumunda yüksek risk senaryosu da ele alındı.

Koronavirüsün Almanya Ekonomisine EtkileriUzun dönem sağlık önlemleri ve büyük üretim kesintileri olması durumunda ekonominin 2020 yılında %5,4 daralacağı fakat gelecek yıl “V” ve şeklinde bir toparlanma göstererek %4,9 büyümeye geçeceği belirtiliyor. Kurul ekonomide toparlanmayı desteklemek için politika yapıcıların üç önemli alana odaklanmaları konusunda tavsiyede bulundu.

Bunlar; ekonomik kapasitenin kriz öncesi dönemdeki seviyeye yakın korunması, alınan önlemlerin geliri dengelemesi, sağlık önlemlerinden dolayı çalışılmayan zamandan en iyi şekilde fayda sağlanması olarak sıralandı.

Alınan tedbirler nedeniyle evde kalınan süre boyunca yapısal değişim için gerekli olan eğitime vurgu yapıldı. Bu süreçte salgından sonra hayata geçirilecek yatırım projelerinin değerlendirilebileceği ve planlama için iyi bir fırsat olduğu aktarıldı.

Raporda salgını yönetme kısmında hükümetin net ve şeffaf olması gerektiğinin altı çizilirken, “Şeffaf iletişim halk arasında sağlık müdahalelerinin kabulünü teşvik edebilir, insanlarda ve şirketlerde belirsizliğin azaltılmasına ve krizin ekonomik maliyetlerini sınırlamaya yardımcı olabilir.” ifadesine yer verildi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu