
Covid-19’un tüm dünyayı istila ettiği dönemlerde diğerlerinin aksine ekonomisini kapatmayan İsveç, bu yaklaşımıyla fazlasıyla dikkat çekmiş, bazıları tarafından onaylanırken bazıları tarafından sert eleştirilere maruz kalmıştı.
Ekonomisinde rekor düşüşe rağmen Avrupa’nın çoğundan iyi performans gösteren İsveç, bununla birlikte karantinasız yaklaşımına rağmen ikinci çeyrekte komşularından daha sert düşmüştü. Hükümet, Eylül ayında ekonomiye 105 milyar kron destek sözü verirken son dönemde Avrupa’yı kasıp kavuran Covid artışları, alınan haberlere göre İsveç’in yaklaşımını etkiledi.
Koronavirüs salgınının ilk dalgasında tecrit uygulamamasıyla ünlenen İsveç, ikinci bir enfeksiyon dalgası yayıldıkça ve hastaneye yatışlar arttıkça, yöntem değiştirerek daha katı önlemler uygulamaya koyuldu.
İsveç’in Pazartesi günü açıkladığı önlem bunu gösterdi ki yapılan duyuruda sekizden fazla kişinin halka açık toplantılarına artık izin verilmediği bildirildi.
Bu önlem, pandemi sırasında büyük ölçüde gönüllü önlemlere ve rehberliğe bağlı kalan İskandinav ülkesi için tonda bir değişikliğe işaret etti. Toplantılara yeni sınır koyan Başbakan Stefan Lofven, enfeksiyonların yayılmasını kontrol altına almak için daha agresif bir yaklaşıma işaret ederek toplantılara 8 kişi sınırı koydu.
“Bu, tüm toplum için yeni bir norm. Spor salonlarına gitmeyin, kütüphanelere gitmeyin, akşam yemekleri düzenlemeyin. İptal edin” dedi. 24 Kasım’da başlayacak yasağın dört hafta süreceği belirtilirken baharda tam bir tecritten kaçınmasıyla tanınan bir ülke için keskin bir yön değişikliğinin sinyallerini verdi.
Sonuçta İsveç, Mart’ta başlayan ve aylar süren dünya çapındaki kilitlemeler ortasında kişisel hijyen, sosyal mesafe uygulamaları ve mümkünse evden çalışma tavsiyesinde bulunmuştu. Gönüllü önlemlere bağlı kalarak çoğu okul, işletme, bar, restoran ve kafeyi açık bırakmıştı.
Yaklaşımıyla ilgili bazı uluslararası eleştirilere rağmen İsveç hükümetinden epidemiyolog Anders Tegnell, stratejinin kamu güvenliği ile ekonomiyi koruma arasında bir denge olduğunu savunmuştu.
Ancak Avrupa’nın geri kalanı gibi İsveç, virüsün yaz aylarında yayılmasında gözle görülür bir durgunluğun ardından ikinci bir enfeksiyon dalgasına karşı bağışık olamadı. Yükseliş hükümeti durumu ele almaya yönlendirdi ve geçen hafta saat 22.00’den sonra bar ve restoranlarda alkol satışının yasaklanacağını açıkladı.
Hükümet verileri, günlük olarak doğrulanmış vaka sayısının Ekim ayı başlarında artmaya başladığını ve hastaneye yatışların birkaç hafta sonra artmaya başladığını gösterdi. Günlük ölüm rakamları da Kasım ayı başlarında düşük çift haneli rakamlara ulaştı.
Mevcut son veriler olan Cuma günkü verilere göre İsveç, günde yaklaşık 6.000 yeni koronavirüs vakası kaydetti ve toplam doğrulanmış enfeksiyon sayısını 177.355’e çıkardı. Rakam komşu ülkeler Danimarka, Finlandiya ve Norveç’te kaydedilen sayılardan çok daha yüksekti ki bu ülkeler İsveç’in 10 milyonluk nüfusunun yaklaşık yarısına sahiplerdi.