
İtalya ile Avrupa Komisyonu arasındaki çatışma, Roma’nın kuruluş karşıtı hükümetinin Brüksel merkezli kurumun ekonomik tahminlerini cimri ve sahte olarak nitelemesiyle yeniden gün yüzüne çıktı. Dün İtalya’nın bütçe açığı tahmini açıklamasında AB Komisyonu ülkenin borcunun ve bütçe açığının yükseleceğini tahmin ederken ülkenin 2019’daki büyüme öngörüsünü sadece yüzde 0.1 olarak belirlemişti.
Söz konusu tahminler, İtalya’nın 2019 bütçe açığının yüzde 2.4’ü geçmeyeceğini belirten Brüksel ile olan önceki taahhütlerine uymayacağını göstermişti. Aynı zamanda yüzde 3’lük eşik düşünüldüğünde İtalya’nın 2020’de AB’nin mali kurallarını ihlal edebileceğini de göstermişti.
İşte bu noktada İtalya’nın tahminlere ilişkin yorumu dikkat çekti çünkü Başbakan Giuseppe Conte, ekonomik öngörülerin cömert olmadığını ve önyargılı bir tutum sergilediğini söyledi.Ayrıca koalisyon hükümetini oluşturan iki partiden kuruluş karşıtı olan Beş Yıldız Hareketi, Avrupa Komisyonu’nun sahte tahminler ve ceza tehditlerini kullanarak hükümeti siyasi olarak vurmaya çalıştığını dile getirdi. Conte ayrıca, hükümetinin bütçe önlemlerinin büyümeyi etkilemeyeceği yönündeki yorumunun önyargılı olduğunun da üzerini çizdi. Haliyle açıklamalar, Brüksel ile Roma arasındaki gerilimin daha da yükselebileceğinin sinyalini verdi.
Geçen yıl yüzde 0.9 olan büyümeyi bu kadar düşürmesi Conte’ye göre cömert değildi. AB ayrıca geçen yılın son yarısındaki daralma nedeniyle meydana gelen zayıflığın hafif bir toparlanma ile yer değiştireceğini de belirtmişti.
Tüketici harcamalarının hükümetin yeni temel gelir önlemiyle artması gerektiğini bildiren AB, bununla birlikte kötüleşen bir iş gücü piyasasının insanları para harcamak yerine biriktirmeye teşvik edeceğinden tüketici harcamalarına çarpacağını savunmuştu. “Düşük ekonomik büyümenin ve mali gevşemenin hem hükümet açığı hem de borcun büyük oranda artmasıyla kamu maliyesini etkilemesi bekleniyor” diyen Komisyon, İtalya’nın büyüme, yatırım ve istihdam konusunda Avrupa’daki sonuncu ülke olduğunu da kaydetmişti.