Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi Eylül’de 50,3’e Gerilerken, Zayıf İyileşme Gözlemlendi!

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi Eylül ayında 50,3'e gerilerken, bu durum iyileşmenin zayıf olduğunu gösterdi.
İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi Eylül’de 50,3’e Gerilerken, Zayıf İyileşme Gözlemlendi!
Yorum

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İhracat İklimi Endeksi’nin Eylül 2019 dönemine ait sonuçları açıklandı. Türkiye’de imalat sektörünün ana ihracat pazarlarında ne şekilde faaliyet gösterdiğini ortaya koyan öncü göstergelerden biri olan bu endekste, 50 eşik değer olarak kabul ediliyor. 50’nin üzerindeki rakamlar ihracat ikliminde iyileşme olduğuna işaret ederken, 50’nin altında kalanlar ise bozulma olduğunu gösteriyor.

Açıklanan veriler mevsimsellikten arındırılmış olmakla birlikte, Ağustos ayında 51,1 olarak ölçülen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Eylül’de 50,3’e gerilediği ortaya çıktı. Bu durum, ihracat pazarındaki talep şartlarının 2019’un üçüncü çeyrek sonu itibarıyla hala güçlenmekte olduğunu gösterdi.

50,3 seviyesi, ihracattaki iyileşmenin oldukça ılımlı bir şekilde gerçekleştiğini gösterdi. Fakat 77 aydır devam eden genişleme trendinin en düşük hızında olması dikkat çekti.

İhracattaki İyileşme IlımlıAlmanya’da, imalat sanayii verilerindeki sert düşüşün hizmet ve inşaat sektörlerinin kaydettiği gidişatla telafi edilemedi. Bunun kaçınılmaz bir sonucu olarak, Almanya’da 2013 yılının Nisan ayından bu yana ilk kez gerileme meydana geldi.

Brexit ile sarsılan Birleşik Krallık’ta imalat, hizmetler ve inşaat sektörlerinin üçünde de faaliyetlerin zayıfladığını biliniyor. Bundan kaynaklı olarak ülkedeki üretim son 4 ay içinde üçüncü kez gerileme kaydetti. Eylül ayı diğer Avrupa ülkeleri için de verimli geçmedi. Başta imalat sanayi sektörü olmak üzere, ekonomik büyüme görünümü oldukça zayıftı.

Euro Bölgesi’nde imalat sektörünün üretimi 2012 yılının sonlarından bu yana görülen en yüksek seviyedeki daralmasını gerçekleştirdi.

İmalat Sektörü DaraldıTürkiye’nin imalat sektörü ihracatında %5’lik bir payı bulunan ve dünyanın en büyük ekonomilerinden olan ABD’deki ekonomik faaliyetler Eylül ayında hafif arttı. Fakat ülkenin ekonomik büyümesindeki hız, bunlara rağmen zayıf seyrinden kurtulamadı.

Orta Doğu ülkelerini ekonomilerinin performansı ise 2019’un üçüncü çeyreğinin sonunda kafaları karıştıran bir duruma büründü. Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin ekonomik faaliyetleri fark edilir derecede artışını devam ettirdi. Fakat Eylül’de Mısır, Katar ve Lübnan’daki üretim yavaşladı.

Ekonomik faaliyetler, Brezilya, Çin ve Rusya’da arttı. Üretimin son birkaç yılı aşkın bir dönemin ardından ilk kez gerileyen Hindistan’da ise ekonomi zayıflamaya yöneldi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu