Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

İnternet Devlerine Yüzde 3 Dijital Vergi Önerisini Sunan Fransa’ya Lobicilerden Eleştiri!

Fransız hükümeti Çarşamba günü Google, Facebook, Apple ve Amazon gibi internet şirketlerini hedef alan dijital vergi önerisini sundu. Detaylar aşağıda;
İnternet Devlerine Yüzde 3 Dijital Vergi Önerisini Sunan Fransa’ya Lobicilerden Eleştiri!
Son Güncelleme: 
Yorum

Fransız hükümeti bugün Avrupa Birliği’nden geniş tabanlı destek almadan büyük teknoloji konusunda daha sıkı düzenlemelerle ilerleyerek Google, Amazon ve Facebook gibi internet devlerine yönelik vergi teklifini tanıttı. Yüzde 3’lük verginin çoğu ABD’li olmak üzere yaklaşık 30 büyük şirketin Fransız gelirlerine uygulanacağı belirtildi. Keza Fransa Maliye Bakanı Brono Le Maire de geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili açıklamasında vergi ile yılda 500 milyon euro civarında para kazanılabileceğini söylemişti.

Öte yandan ilgili haberlerde Fransız vergisi tek başına Amerikan teknoloji devlerinin gelirlerinin küçük bir kısmını temsil etse de bunun AB çapında bir dijital vergi de dahil ABD’li şirketlerin Avrupa’da daha fazla düzenlemeden geçmesine yol açabileceği vurgulandı.

Bruno Le Maire; “Dijital devler üzerindeki vergi mali adaleti iyileştirmeyi ve 21. yüzyılın vergi politikasını oluşturmayı hedefleyen Fransız halkının beklediği güçlü bir önlem” dedi.

Bruno Le Maire İnternet Devlerini Vergilendirme PlanıBununla birlikte Le Maire nihai hedefin uluslararası vergilendirme sisteminin dijital çağa daha iyi uyması için reform yapmak olduğunun da üzerini çizdi. Aslında Avrupa’daki diğer ülkeler ve Yeni Zelanda gibi diğerleri de dijital vergi planları ile öne çıkıyordu. Fakat şaşırtıcı olmayan bir şekilde teknoloji endüstrisi lobicileri Fransa’daki gelişmeye hevesli değildi.

Örneğin üyeleri arasında Google, Amazon, Facebook’un ve eBay, Intel, Oath gibi şirketlerin bulunduğu Computer & Communications Industry Association Avrupa şubesi başkanı Christian Borggreen; “OECD’nin gelecek yıl iddialı, küresel vergi reformu konusunda fikir birliği sağlama çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Dijital şirketler olarak tanımlanan şirketler, iddiaların aksine düşük vergilendirilmiyorlar ve keyfi olarak hedeflenmemeliler. Fransız dijital vergi teklifinin, Fransa’daki girişimlere, yatırımlara zarar vermesinden ve tüketici fiyatlarının yükselmesiyle sonuçlanmasından endişe duyuyoruz. Fransa, küresel çabaları baltalayan tek taraflı eylemlerde bulunmak yerine uluslararası vergi reformu için çaba sarf etmeli.” dedi.

AB’nin büyük internet şirketlerinin gelirlerine yüzde 3 oranında vergi getirme çabaları, geçen yıl İrlanda ve Almanya gibi ülkelerden gelen kaygılar nedeniyle başarısız olmuştu.

İnternet Devlerine Vergi Getirme Çabaları Geçen Yıl başarısız OlduZira İrlanda ve Almanya Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün misillemesinden korkuyordu ve iki ülke şu anda küresel bir dijital vergi üzerinde çalışsa da bunun 2020’ye kadar sonuca varmayacağını söylüyordu. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire ise dijital verginin açık sözlü bir savunucusu olmuş, Google, Amazon ve Facebook’un Avrupalı şirketlerden daha düşük vergi oranlarından yararlandığını savunmuştu. Fransa Bakanı ayrıca OECD bir anlaşmaya vardığında Fransa’nın kendi vergisini geri çekeceğini dile getirmişti.

Bu arada Birleşik Krallık, Almanya ve İspanya gibi diğer ülkeler de kendi dijital vergi önlemleri üzerinde çalışıyorlardı.

Birleşik Krallık, Almanya ve İspanya Kendi Vergi Önlemleri Üzerinde Çalışıyor Fransa vergisi dijital hizmetlerinden dünya çapında en az 750 milyon euro (874 milyon dolar) ya da Fransa’da en az 25 milyon Euro (28 milyon dolar) gelir elde eden şirketlere uygulanacaktı. İşte bu noktada, bugün konuyla ilgili CNBC’ye konuşan Google sözcüsü; “Biz her zaman tüm vergilerimizi öder ve dünya çapında faaliyet gösterdiğimiz her ülkede vergi yasalarına uyarız. Google, kurumlar gelir vergisinin büyük çoğunluğunu ABD’de ödemektedir ve son on yılda yüzde 23’lük global fiilen ödenen vergi oranı ödedik.” dedi.

Facebook da Google gibi CNBC’ye gönderdiği mailde, şirketin faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde yasaların gerektirdiği tüm vergileri ödediğini ve Fransız ve Avrupa yasalarına uymaya devam edeceğini belirtti. Facebook sözcüsü bunu şu ifadelerle aktardı: “2018 yılında Fransa’da gönüllü olarak yeni bir satış ve faturalama yapısı kurduk. Bu tarihten itibaren, Fransa’daki ekiplerimiz tarafından desteklenen reklamverenlerin tüm gelirleri kaydedildi. OECD’nin çalışmalarını bitireceğini ve vergi konusunda net ve sürdürülebilir bir küresel anlaşma yaratacağını umuyoruz.”

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu