
Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), tarafından açıklanan iş gücü rakamları piyasaya yönelik endişeleri artırdı. Çünkü Londra’nın koronavirüs kilitlemesinin işsizliği derinleştireceği yönündeki uyarılar ortasında gelen veriler, işsiz İngilizlerin sayısının Ekim ayına kadar üç ayda yeniden yükseldiğini ve işten çıkarmaların rekor seviyeye ulaştığını gösterdi.
ONS’ye göre Birleşik Krallık işsizlik oranı 2020 yılının Ekim ayına kadarki üç ayda yüzde 4,9’a yükseldi. Bu önceki dönemin yüzde 4,8’lik artışı ve yüzde 5,1 olan tahminlerle karşılaştırıldı.
Yüzde 4,9’luk oran, koronavirüs krizi işgücü piyasasını vurmaya devam ederken Ağustos 2016’ya kadarki üç aydan bu yana en yüksek işsizlik oranı oldu.
İşten çıkarmalar 370 bin ile rekor seviyeye ulaştı ve istihdam oranı yüzde 75,2’ye düşmeye devam etti. Aynı zamanda, Ağustos ve Eylül aylarında koronavirüs kilitleme önlemlerinin sayısı hafifletilirken çalışılan toplam saat önceki çeyrekteki düşük seviyelere göre rekor bir artış gösterdi.
Olumlu bir kayda göre salgın nedeniyle işten uzak kalan ve maaş almayanların sayısı Nisan ve Mayıs 2020’deki zirveden bu yana düştü. Birleşik Krallık’ta çalışan insan sayısı, 2020 yılının Ekim ayına kadarki üç ayda çeyreklik bazda 144 bin düşüşle 32.52 milyona inerek 250 bin düşüş tahminlerinin altında kaldı.
Yine de bir önceki yıla göre 280 bin düşerek Ocak-Mart 2010’dan bu yana en büyük yıllık düşüş oldu.
Gerileme çoğunlukla istihdamdaki erkekler, serbest meslek sahipleri ve yarı zamanlı çalışanlar tarafından yönlendirildi ancak kısmen tam zamanlı çalışanlardaki artışla dengelendi. Şubat 2020’den bu yana, bordrolu çalışanların sayısı 819 bin azalırken koronavirüs salgınının başlangıcında daha büyük düşüşler görüldü.
Birleşik Krallık’ta haftalık ortalama kazanç ise bir önceki yıla göre yüzde 2,7 artarak 2020’nin Ekim ayına kadarki üç ayda 560 sterline yükseldi.
Bu, Şubat ayından bu yana en yüksek artışı temsil ederken yüzde 2,2’lik artış yönündeki piyasa tahminlerinin çok üzerinde geldi. Ücretler hem kamuda (yüzde 4,1) hem de özel sektörde (yüzde 2,3) artarken hizmetler (yüzde 3,4) ve finans ve iş hizmetleri (yüzde 4,6) de artış kaydetti.
İmalat yüzde 0,3’le toparlanırken toptancılık, perakendecilik, oteller ve restoranlar (yüzde 1,6) artış bildirdi. Buna karşılık inşaat sektöründe ücretler yüzde eksi 2,2 ile düşmeye devam etti. İkramiye hariç, nominal ücretler Şubat ayından bu yana en büyük kazanca işaretle yüzde 2,8 arttı.