
İngiltere ekonomisi, üçüncü çeyrek büyüme rakamlarıyla birlikte teknik resesyondan kaçınmış oldu. Bugün açıklanan verilere göre; İngiltere ekonomisinin üçüncü çeyrek gayri safi yurt içi hasılası yüzde 0,3 oranında büyüme gösterdi. Veriler, yüzde 0,2 oranında daralan ikinci çeyrek gayri safi yurt içi hasılasından elde edilen toparlanmaya işaret etti.
Yıllık bazda, İngiltere’nin üçüncü çeyrek büyümesi yüzde 1’e yavaşladı. Bu, 2010 yılının ilk üç ayından bu yana görülen en yavaş büyüme oranı olarak kaydedildi.
Aylık bazda ise Eylül ayında GSYİH tek başına yüzde 0,1 oranında daralma gösterdi. Eylül ayında üretim verileri, Ağustos ayından itibaren yüzde 0,4 daraldı ve Eylül 2019’da yüzde 1,8 azaldı.
Her iki şekilde de Reuters tarafından yapılan anketlerde ulaşılan fikir birliği tahmininden daha kötü bir sonuç elde edildi. GBP/USD paritesi, açıklamalara pek tepki vermedi. Sterlin 1,2804 dolardan işlem görürken, verinin açıklanmasıyla birlikte 1,2797 dolara geriledi.
Yaklaşık 10 Yılın En Yavaş Büyümesi
İngiltere’nin ekonomisi, küresel bir yavaşlama ve Brexit’in iş yatırımları ile üretime etkileri nedeniyle Eylül ayının sonuna kadar üç aylık dönemde, neredeyse 10 yılın en yavaş büyüme rakamlarına işaret etti. İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), 2010 yılının ilk üç ayından bu yana en düşük rakam olduğunu söylerken, Reuters anketleri yüzde 1,1 oranında bir büyüme işaret ediyordu.
Yavaşlama, işletmelerin Brexit’in Mart ayının sonundan ertelenmesinden sonra ham madde stoklarının çok fazla kalmasıyla ikinci çeyrekte daralmadan sonra üç aylık GSYİH büyümesinde beklenenden daha küçük bir toparlanma olduğunu gösteriyor.
Bir ONS sözcüsü, “Geçen yılki resme baktığımızda, neredeyse on yılda büyüme en düşük hıza geriledi,” dedi. Üçüncü çeyrek boyunca Boris Johnson başbakan olduğunda, İngiltere’nin 31 Ekim’de anlaşmasız bir Brexit’e yönelebileceği şeklinde işletmeler arasında artan bir endişe söz konusuydu.
Sonuçta, parlamento Johnson’ın bir erteleme istemesi konusunda zorladı ve şimdi 31 Ocak 2020 yeni ayrılık tarihi olarak belirlendi. Brexit’in yeni anlaşması için yeterince büyük bir çoğunluk kazanmak isteyen Johnson ise 12 Aralık’ta erken seçim çağrısında bulundu ve şimdi seçimlerden çıkacak sonuç bekleniyor.
Büyüme, BOE’nin Tahminlerinin Altında
Gayri safi yurt içi hasıla 2019’un üçüncü çeyreğinde çeyreklik bazda yüzde 0,3 oranında arttı. Bu rakam, İngiltere Merkez Bankası’nın yanı sıra özel sektör ekonomistlerinin yüzde 0,4 oranındaki beklentilerinin altında yer alıyor.
İngiltere ekonomisi, 2016 yılındaki Brexit referandumundan bu yana ivme kaybetti ve bunun ardından yılda yüzde 2’den fazla büyüdü.
Geçen hafta BOE, 2019 yılı büyüme tahminini yüzde 1,3’ten yüzde 1,4’e yükseltti. Bu kararı almasının nedeni ise üçüncü çeyrekte daha önce tahmin ettiğinden daha büyük bir artış olduğu beklentisiydi. 2018 ile aynı büyüme oranı ve finansal krizden bu yana en zayıf olanı olurken, 2020 için BOE, yüzde 1,3’e yavaşlama bekliyor.
Bugünkü verilere göre iş yatırımları ekonomistlerin yüzde 0,5 düşüş beklentileri karşısında üçüncü çeyrekte sabit kaldı. İşsizliğin düşmesi ve ücretlerin artmasından dolayı esnek iş yatırımlarından çok daha fazla olan hanehalkı harcamaları, çeyrek dönemde yüzde 0,4 artarken, devlet harcamaları yüzde 0,3 arttı.