
Birleşik Krallık Maliye Bakanı Philip Hammond, Brexit’e dikkat çekerek, bahar bildirisini parlamentoya sundu. İngiltere ekonomisinin büyümeye devam ettiğini söyleyen Hammond, ücretlerin artması ve işsizlik oranlarının düşük olmasının, ülkenin ekonomik geleceğini inşa etmek için sağlam bir temel oluşturduğunu ifade etti.
Borçlanma konusuna da değinen Hammond, borçların her yıl bir önceki yılki bütçeye göre daha düşük olacağı öngörüsünde bulundu. Altyapı, teknoloji, konut gibi birçok alana yatırım yapılacağını belirten Bakan, Brexit için de önlemler alındığından bahsetti. AB’den çıkış anlaşması kabul edilirse kaynak harcamaları için 3 yıllık bütçeler de dahil olmak üzere departman bütçeleri oluşturulacağını açıkladı.
Bahar bildirisinin, ekonominin genel sağlığı ve Bütçe Sorumluluğu Ofisi’nin (OBR) büyüme ile kamu maliyesi tahminlerini güncellemesi için bir fırsat olarak görülüyor. Aynı zamanda 2018 Sonbahar Bütçesi’nden bu yana kaydedilen ilerlemeleri de güncellemektedir. Halkın ve iş dünyasının yorum yapabileceği gelecekteki olası değişikliker konusunda istişarelerin başlamasını sağlamaktadır.
İşte Hammond’un parlamentoya sunduğu bildiri sırasında yaptığı konuşmanın özeti:
Daha Güçlü ve Daha Adil Bir Ekonomi
Bahar bildirisinde ekonomi başlığı altında hükümetin daha güçlü ve daha adil bir ekonomi kurma çabalarının karşılık verdiğinden bahsedildi. Ekonominin esnekliğinin sürdüğü söylenirken, büyümenin de devam etmesi bekleniyor.
Ülkenin dokuz yıl boyunca büyümeye devam ettiği ve OBR’nin önümüzdeki 5 yıl için her yıl daha fazla öngördüğü belirtildi. 2010 yılından beri ekonominin, Fransa, İtalya ve Japonya’dan daha hızlı büyüdüğü ifade edildi.
OBR enflasyon tahmininin süresince veya hedef üzerinde yakın kalmasını beklediği de açıklandı. İş yatırımlarının ise gelecek yıl itibarıyla tekrar büyümeye başlaması bekleniyor.
Bildiride bu noktalara değinilmiş olsa da büyüme rakamlarının aşağı yönlü revize edilmesinin muhtemel olduğu düşünülüyor. Artan Brexit belirsizliğinin ekonomiye yönelik riskleri ön plana çıkarırken, küresel talebin yavaşlamasını da etkiledi.

OBR, 2019 için %1,6 oranında büyüme öngörürken, İngiltere Merkez Bankası son aylarda görülen zayıf verim nedeniyle büyümenin %1,2 seviyesine düşebileceğini belirtmişti.
Sorunsuz bir Brexit’e bağlı olarak, gelecek yıl için GSYİH büyüme tahminlerinin daha fazla revize edilebileceği bekleniyor. Ekonomistler ise %1,6 seviyesine kadar revize edilebileceğine inanmasına rağmen OBR, 2020 için %1,4 büyüme öngörüyor.
Hammond’ın ise Ocak ayındaki beklenenden daha iyi gelen aylık GSYİH büyüme rakamı da dahil olmak üzere daha güçlü büyüme değerlerine işaret edebileceği düşünülüyor. Aynı zamanda 1970’lerin ortasından beri rekor düzeyde istihdam ve en düşük işsizlik oranı gibi noktaları da belirtmesinin olası olduğu yorumu yapılıyor. Ülkede ücreler ise 10 yılın en hızlı artışını kaydediyor.
İstihdam Rekor Kırmaya Devam Edecek
Bahar bildirisinde istihdamın rekor kırmaya devam edeceği de belirtildi. 2010 yılından beri 3,5 milyondan fazla kişinin çalıştığı ve OBR tahmininin istihdamı 2023 yılına kadar 600 bin kişi daha artıracağı ifade edildi.
İşsizlik oranının yüzde 4 ile 1975 yılından bu yana görülen en düşük rakam olduğu belirtilirken, OBR önümüzdeki beş yıl içinde tarihi düşük seviyelere yakın kalacağını tahmin etti.

Ücretlerin de 10 yıldan daha uzun bir süredir en hızlı şekilde arttığına dikkat çekilirken, enflasyondan daha hızlı büyümeye devam edeceği tahmin edildi. Bunun ise insanların ceplerine daha fazla gireceği anlamına geliyor.
2010 yılından bu yana daha az işsiz hane olduğu belirtilirken, İngiltere’nin her bölgesi ve ülkesi daha yüksek istihdama, daha düşük işsizliğe sahip olduğu vurgulandı.
Kamu Maliyesi Bir Dönüm Noktasında
Hammond, hükümetin mali sorumluluğu ve İngiliz halkının sıkı çalışması ile kamu maliyesinin bir dönüm noktasına ulaştığını söyledi. Borçlanmanın, 2009 – 2010’dan beri beşte dört oranında azaltıldığı ve borcun bir jenerasyon içinde ilk sürdürülebilir düşüşüne başladığı vurgulandı.
Borcun geçen yıl düştüğü ve 2023 ile 2024 döneminde GSYİH’in %73 altına düşmesi bekleniyor. Aynı zamanda 2016 ile 2017 döneminde %85,1’lik zirvesinden düşmesi de öngörülüyor.

Kamu maliyesinin sonbahardan bu yana iyileşmeye devam ettiği belirtilirken, borçlanma ve borç öngörüsünün her yılında, 2018 bütçesine göre daha düşük olacağı söylendi.
Hükümetin, gelecek nesillere yüklenmeyecek şekilde borcun düşmeye devam etmeye odaklandığı ifade edildi. Hükümetin, kamu hizmetlerini desteklerken, ekonomiye ve altyapıya yatırım yaparken ve vergileri düşük tutarken, dengeli bir yaklaşım izlediği vurgulandı. Bu şekilde de borçlanmanın azaltılacağı belirtildi.