
Ticaret Bakanlığı bugün, ABD ekonomisinin yılın ilk üç ayında yüzde 3,1 oranında büyüdüğünü açıkladı. İkinci kez okunan veri, beklenenden biraz daha iyi geldi ve durgunluk korkularının hızla arttığı bir dönemde, az da olsa rahatlama sağladı. 2019 yılının ilk çeyrek gayri safi yurt içi hasılası, yüzde 3 düzeyinde olan Dow Jones tahminini geçti.
Ekonomik Analiz Bürosu ilk okumada yüzde 3,2 oranında büyüme projeksiyonu sunarken, ikinci okuma yüzde 3,1’e işaret etti.Yaşanan düşüşün, geçici olmayan sabit ve özel envanter yatırımlarında aşağı yönlü revizyonlardan kaynaklandığı belirtilirken, GSYİH oranına iki önemli iticinin neden olduğu söylendi. İkinci okumayı temsil eden yeni rakamlar, ihracat ve kişisel tüketim harcamalarında yukarı yönlü revizyonları da yansıtıyor.
ABD ve Çin arasındaki artan ticaret savaşı sırasında ihracat yüzde 4,8 artarken, GSYİH’ten çıkarılmış olan ithalat yüzde 2,5 oranında düşüş kaydetti. Net ihracat seviyesi ise GSYİH kazancına yaklaşık 1 puan katkı sağladı.
Büyük resimde ABD ilk çeyrek ekonomik büyümesi, ekonomistlerin çoğunun beklentilerini kolayca aştı.Atlanta Federal Reserve GSYİH’in sadece yüzde 0,2 artacağını tahmin ediyordu. Reel GSYİH’ten elde edilen güçlü katkılar, ihracattaki artış, eyalet ve yerel yönetim harcamaları, geçici olmayan sabit yatırımlar gibi etkenlerle daha iyi rakamlar elde edildi.
Şirket karı çeyrek boyunca düşerken, finansal olmayan şirketler dördüncü çeyrekteki 13,6 milyar dolar artışla karşılaştırıldığında 62,1 milyar dolar düşüş kaydetti. Finansal şirketler önceki dönemde 25,2 milyar dolarlık bir düşüşle karşılaştırıldığında ise 7,2 milyar dolarlık bir artış yaşadılar.
Kişisel tüketim harcamaları bir önceki çeyrekte %2,5 artarken, bu çeyrekte %1,3 oranında artış kaydetti.Kişisel tüketim harcamaları 2018 yılının ilk çeyreğinde yüzde 0,5 oranında artış göstermişti. Tüm bunlara karşın ikinci çeyrek büyümesinin önemli ölçüde düşmesi bekleniyor. CNBC’nin Rapid Update ekonomist anketi, GSYİH’in yüzde 1,8 oranında artacağını öngörürken, Atlanta FED tahminini yüzde 1,3 oranına çıkardı.
Haftalık işsizlik verileri ise işsizlik ödeneği için başvuruda bulunan Amerikalıların sayısının, geçen haftaya göre orta derecede arttığını, işgücü piyasasının ekonomi yavaşlarken bile sağlam kaldığını gösterdi. ABD Çalışma Bakanlığı, devlet işsizlik yardımları için yapılan ilk başvuruların 25 Mayıs’ta sona eren haftada mevsimsellikten arındırılmış 215 bine yükseldiğini söyledi.
Devlet işsizlik yardımları için yapılan ilk başvurular, bir önceki haftanın verilerine göre 1000 başvuru daha arttı.Reuters’ün anketine göre; son haftada 215 bin başvuru bekleniyorlar. Çalışma Bakanlığı; Kaliforniya, Delaware, Kansas, Virginia ve Porto Riko başvurularının Pazartesi Anma Günü tatili nedeniyle geçen hafta tahmin edildiğini açıkladı.
Dört haftanın hareketli ortalamaları, işgücü piyasası trendlerinin haftadan haftaya volatilitesini artırdığı için daha iyi bir ölçü olarak kabul edildiğinde ise geçen hafta 216.750 başvurudan 3750 düşüş kaydetti. İşgücü piyasası koşullarında devam eden güç, büyümenin destekleyici olarak görülmesi nedeniyle ekonomik aktivitenin ilk çeyrekte dalgalı ihracat ve stok birikimindeki geçici bir artıştan sonra yavaşladığını gösterdi.
Sanayi üretimi, dayanıklı tüketim malları siparişleri, perakende satış ve konut satışları Nisan ayında düşüş kaydetti.Perşembe günü açıklanan raporda, 18 Mayıs’ta sona eren haftada ilk yardım haftasının ardından 26 bin düşüşle 1,66 milyon yardım alan kişi sayısı açıklandı. Dört haftalık hareketli ortalaması ise 3500 düşüşle 1,67 milyona geriledi.
Devam eden talep verileri, hanehalkının Mayıs ayında işsizlik oranı için ankete alındığı dönemi kapsıyordu. Dört haftalık devam eden talep ortalaması, Nisan ve Mayıs aylarındaki hanehalkı anket dönemleri arasında işsizlik oranındaki küçük değişikliklere işaret ederek 15 bin düşüş gösterdi. İşsizlik oranı Nisan ayında yüzde 3,6 ile yaklaşık 50 yılın en düşük seviyesinde gelmişti.