
Pekin ve Washington, ticaret anlaşmazlığını çözmek için yeniden müzakere masasına dönmek üzereyken uzmanlar, durumun Perşembe günü başlayacak toplantıların sonucunu doğrudan etkilemese de Hong Kong protestolarının görüşmelere gölge düşürebileceğini söylediler.
Nitekim Reuters, ABD Başkanı Donald Trump’ın Pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte Çin’in Hong Kong’da sürmekte olan siyasi protestolara insani ve barışçıl bir çözüm bulmasını umduğunu söylediğini yazmıştı.
Hong Kong’un demokrasi yanlısı protestolarına ilişkin konuşan Trump, kötü bir şey olursa bunun müzakere için ve politik olarak çok kötü bir şey olacağını düşündüğünü belirtmişti.Hong Kong merkezli varlık yönetimi firması Port Shelter Investment Management’ın CEO’su Richard Harris ise Trump’ın yorumunun ardından; “iki durumun birbiriyle bağlantılı olması, Çinlileri rahatsız edecek” dedi. Bununla birlikte Pekin’in Hong Kong’da aşırı önlemler alması durumunda, o zaman yaptırımlar ve kısıtlamalar konusunda potansiyel görüşmelerin yapılacağını ve kaydedilen herhangi bir ilerlemeyi frenleyeceğini savundu.
The Economist Intelligence Unit’in küresel ticaret lideri Nick Marro da Harris’e katıldığını şu sözlerle belli etti: “Doğrudan bir etkisi olmasa bile Hong Kong’un aylardır süren huzursuzluğu
büyük olasılıkla ticaret tartışmaları üzerinde rahatsız edici bir gölge yaratacak.”
ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross da geçen hafta Fox Business’e verdiği demeçte Hong Kong durumunun ABD’nin yanı sıra Çin tarafında bazı etkileri olabileceğini çünkü bunun toplumlarında içsel bir muhalefetin işareti olduğunu ve Hong Kong’un Çin’in uluslararası ticaret faaliyetleri için oldukça önemli olduğunu aktarmıştı.
Öte yandan Harris Çin’in diğer pazarlarla doğrudan ticari ilişkiler kurmak için Hong Kong’un ekonomik özerkliğini benimserse, daha sonra kent için önemli meselenin tarifeler açısından Çin’le aynı kefeye konmak olacağını tahmin etti.