
Aylardır devam eden protestolardan sonra Hong Kong’un finans merkezi statüsünün risk altında olduğu görüşü pek çok uzman tarafından paylaşılıyor.
Ancak Natixis’te Asya Pasifik ekonomisti olan Gary Ng, giderek artan protestolar ve şiddet olaylarından sonra bile Hong Kong’un geniş Çin pazarına erişmek isteyen yabancı yatırımcılar için halen “çok iyi bir vekil” olduğunu savundu.
Hong Kong’un 1997’den bu yana geniş tabanlı uluslararası bir finans merkezinden, daha Çin merkezli bir offshore merkezine doğru evrim geçirdiğini dile getirdi.“Bu durumu göz önüne alırsak, Hong Kong yabancı yatırımcıların Çin’le bağlantılı varlıklara yatırım yapması için çok iyi bir vekil oldu.” dedi. Bunu üç faktöre bağlayan Gary Ng, bölgenin serbest sermaye çıkış yapısına, yasal çerçevesine ve çok basit vergi sistemine atıfta bulundu. Haziran’da başlayan ve aylardır devam eden protestolarla sarsılan Hong Kong hakkında iyimser yorumlarda bulunan ekonomist açıklamalarıyla dikkat çekti.
Ekonomist Ng de yaşananlara işaret ederek şu anda Hong Kong’la rekabet edebilecek başka bir yerin olup olmasının önemini vurguladı. Ayrıca çok hızlı bir yedek bulmanın gerçekten zor olduğunu da sözlerine ekledi. Bazı bankacılar ve servet yöneticileri yakın zamanda müşterilerinin paralarını Hong Kong’dan Singapur’a taşıdıklarını söylerken bu durum Singapur’un rakip konumunu güçlendirdi.
Ng de Hong Kong’un finans sektörünün kolayca değiştirilemeyen kısımlarının halen bulunduğunu ancak anakara Çin’deki bazı şehirlerin bölgenin statüsüne meydan okuyabileceğini belirtti.
“Çin onshore pazarını daha fazla açmaya başladığında, daha fazla finansal gelişme görmeye başlayacağız. Bu doğrudan yabancı yatırımcıların doğrudan onshore pazarına girişini sağlayacak.” diyen ekonomist, Çin’in şu anda nispeten kapalı sermaye koşullarını koruduğunu bildirdi. İlaveten Hong Kong’a yapılan mevcut yatırımlar açısından Çin’in onshore pazarını açmakta gerçekten hızlanmadığı takdirde değişimin sınırlı olacağını öngördü.