
Eski RBI Başkanı Raghuram Rajan, bugün yaptığı açıklamada merkez bankasının ekonomik yavaşlama ortasında bilançosunu genişlettiğini ve aşırı likiditeden yararlanarak hükümet borcu almakta olduğunu söyledi.
Ancak bunun bir maliyetle birlikte geldiği ve kalıcı bir çözüm olamayacağı konusunda uyardı.
Gelişmekte olan birçok piyasadaki merkez bankasının bu tür stratejilere başvurduğunu ve bunu destekleyen “modern para teorisi” savunucularıyla aynı fikirde olmadığını dile getirdi. Çünkü Rajan’a göre bedava yemek olmazdı.
ET’nin haberine göre Rajan, Singapurlu borç veren DBS Bank tarafından düzenlenen bir konferanstaki konuşmasında; Hindistan MB’nin yönteminin yanlış olduğunu şöyle anlattı:#LeadStoryOnET | Indian economy can’t run on RBI money forever, warns Rajan https://t.co/IxIithvFjn
— Economic Times (@EconomicTimes) July 23, 2020
“RBI bilançosunu genişletiyor ve hükümet borcu satın alıyor. Ancak etkin bir şekilde bu süreçte yaptığı şey, bankalardan ters repo oranında borç almak ve hükümete ödünç vermek.” Rajan, parasallaşmanın sınırları olduğunu ve sürecin sadece sınırlı bir süre için daha uzayabileceğini söyleyerek şöyle devam etti:
“Bu süreç ne zaman biter? İnsanlar devam eden parasallaşma boyutundan korkmaya başladığında, enflasyon hakkında endişelenmeye başladığında, birikmiş olan borcun geri ödenip ödenmeyeceği konusunda endişelenmeye başladığında. Veya büyüme artmaya başladığında ve bankalar para için başka kullanımlar bulduğunda.”
Şu anda çok fazla borç vermenin olmadığı düşünüldüğünde, merkez bankalarının parasallaşma yapabileceğini ve bunun merkez bankası ile hükümet arasında iş birliğine öncülük edeceğini belirtti.
Ayrıca Hindistan gibi ekonomiler tamamen açıldığına, kilitlenmelerle yıkılan şirketlerde çok fazla hasarın ortaya çıkacağını savundu.
Önde gelen ekonomist, bu maliyetlerin yavaş yavaş finans sektörüne aktarılacağını belirterek hükümetin borç verenlerin durumla başa çıkmak için yeterince sermayeleştirildiğini sağlaması ve bunun bir finansal sektör sorunu haline gelmesine izin vermemesi gerektiğini dile getirdi.
“Ekonomileri komaya sokmayı başardık, ama uyandıklarında herkesin yataktan çıkıp tam hayata döneceğini varsaymak aşırı iyimser olacak.” diyen Rajan, Hindistan gibi birçok ülkenin bu dönemde borcun GSYİH’ye oranının hızla yükseleceğini göreceğini söyledi.
ABD ve Çin’in sonunda liderliği üstlenmek zorunda kalacağını ve daha küçük demokrasilerin dünyanın iki büyük gücünü bir araya gelmeye ikna edebileceğini aktaran Rajan, ABD’de yapılacak başkanlık seçiminin olayların gidişatını değiştirebileceğini umduğunu ekledi.