
Hindistan ekonomisine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan 15. Finans Komisyonu Başkanı, bankacılık reformlarının gerekliliğinden bahsetti. Mevcut mali yılda ise negatif yörüngeye işaret etti.
1,5 milyona yakın toplam vaka sayısıyla salgından en çok etkilenen üçüncü ülke olan Hindistan’ın 2020’de büyüme kaydetmeyeceği düşünülüyor. Hatta birçok kuruma göre ekonominin mevcut mali yılda tarihi daralma kaydetmesi muhtemel.
Örneğin Nomura, GSYİH’nin 2020 mali yılında yüzde 6,1 düşeceğini söylerken derecelendirme kuruluşu ICRA daralma tahminini artan kilitleme ve vakalar nedeniyle yüzde 9,5’e yükseltti.
Ancak 15. Finans Komisyonu Başkanı N. K. Singh, bugünkü bir sanal konferansta Hindistan’ın mevcut mali yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinde keskin bir V şeklinde toparlanma göreceğini öne sürdü.Had an insightful session at the @aimaindia‘s #AIMALeaderSpeak on ‘The Impact of COVID-19 on the Indian Economy’ with Mr Sanjay Kirloskar, President, AIMA and Chairman & MD @KBLPumps. Click on the link to watch my full speech.
https://t.co/NSsC6BXBTc— N. K. Singh (@NKSingh_MP) July 27, 2020
Ancak 2021 mali yılı GSYİH büyümesinin nihayetinde negatif bölgede kalacağını çünkü virüs kilitlemesinin ciddi talep ve arz bozulmalarına yol açtığını söyledi. Küresel ekonomik bunalımın gelecek mali yılda büyüme beklentilerine gölge düşürmeye devam edeceğini belirten Singh, 2022-23 yıllarındaki ekonomik genişlemenin büyümeyi canlandırma girişimlerinin sürdürülebilir olup olmadığını belirleyeceğini dile getirdi.
AIMA etkinliğinde ekonomik değerlendirmelerini paylaşan Singh, pandeminin muazzam ekonomik sonuçlara yol açtığını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“En basitinden söylemek gerekirse ilk çeyrek ve ikinci çeyrek yüksek performanslar olmayacak. Mevcut mali yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinde ise çok keskin bir V şeklinde iyileşme olacağını düşünüyorum. Bunun nedeni ise düşük bir taban. Ne var ki mali yıl bir bütün olarak olumsuz bir yörüngede sonuçlanacak.”
Hindistan’ın büyüklüğünde bir ülke için ideal borç/GSYİH oranının %60 olması gerektiğini ve orta vadede bu seviyeye ulaşmak için mali açığın bu borç hedefine uyumlu olması gerektiğini söyledi.
Business Standard haberinde Hindistan’ın borç/GSYH oranının, 2019-20 mali yılında GSYİH’nin yüzde 70’inde olduğunu ve mevcut mali yolda yüzde 80’e ulaşacağının tahmin edildiğini yazdı. Bankanın yeniden sermayelendirilmesi ile ilgili olarak ise planda çok daha kayda değer ve kararlı olunması gerektiğini savundu.
“Önümüzdeki beş yıl içinde kamu sektörü bankalarını yeterince yeniden sermayelendirmek için ihtiyaç duyulacak büyük bir kamu harcamaları olacağını düşünüyorum” dedi.
Yeniden sermayelendirmenin bankacılık sektörü için her derde deva olmadığını ve daha derin reformlara ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Singh, 1991’den sonra nispeten kapalı kalan bir sektörün bankacılık ve sigorta sektörü olduğunu aktardı. 15. Finans Komisyonu Başkanı, bankacılık reformlarının ekonomik canlanmanın merkezi ve ekonomik değişimin katalizörü olduğunun üzerini çizdi.