
Başlayalı çok olmamasına rağmen kısa sürede tüm dünyanın endişelendiği konulardan biri haline gelen Güney Kore-Japonya anlaşmazlığı hakkında endişe verici bir yorum daha geldi.
Güney Kore’nin egemen servet fonunun başkanı, iki ülke arasında artan ticaret geriliminin yerel bir anlaşmazlığa benzeyebildiğini ancak ilerlemesi durumunda küresel ölçekteki son teknoloji endüstrilerini bozabileceğini söyledi.
Güney Kore Çarşamba günü Japonya ile olan ticari ilişkilerini düşürmüş ve Tokyo’yu hızlı onaylar alan tercih edilen ortaklar listesinden çıkarmıştı.Nitekim Güney Kore’nin Japonya’nın ticari statüsünü düşürmesi geçen ay Tokyo’dan gelen benzer hamleye misilleme niteliğinde gelmişti. Korea Investment Corporation’un Başkanı Heenam Choi de iki komşu ülke arasındaki ticaret çatışmasının uzun vadede devam etmesi durumunda bunun büyük bir etkisinin olabileceğini çünkü küresel değer zincirini özellikle de yüksek teknoloji sektöründekini bozabileceğini dile getirdi. Bu tür bir ticaret gerginliği için gerçekten endişeli olduklarının da üzerini çizdi.
Uzun zamandır devam eden gerginlikler, Temmuz ayında Japonya’nın, Samsung gibi Güney Koreli teknoloji şirketlerinin kullandıkları önemli yüksek teknoloji malzemesinin ihracatı konusunda daha katı bir sınırlama getirdiği açıklamasıyla yoğunlaşmış ve Seul kendi adına Dünya Ticaret Örgütü’ne şikayette bulunmuştu. Güney Kore’deki yerel medya da milletvekillerinin, egemen servet fonunun savaş zamanı köle işinde yer alan Japon şirketlerine yatırım yapmasını engellemek için olan yasayı gözden geçirme amaçlı yeni bir yasa önerdiklerini söylemişti.
ABD ille Çin arasındaki süregelen ticaret savaşı hakkında da konuşan Choi, , egemen refah fonu için en büyük endişenin bu savaş olduğunu vurguladı. Geçen yılı yönetimi altında 131.6 milyar dolarlık varlıkla sona erdiren KIC’in Washington ve Pekin arasındaki anlaşmazlık devam ettiği için varlık tahsisleri konusunda daha esnek olmaya hazırlandığını bildirdi.
Ayrıca bir anlaşmaya varmanın hem Çin hem de ABD için kolay olmayabileceğinin farkında olduğunu ancak bir çeşit anlaşmaya varmaları için güçlü bir teşvik olduğunu dile getirdi. Pekin ile Washington’un bazı alanlarda uzlaşmaya varacaklarını ama Japonya ile Güney Kore arasında bir tür çözüm manzarasının daha az olasılıklı göründüğünü öne sürdü.