
Yılın Haziran çeyreğinde ardışık ikinci GSYİH düşüşünü yaşayarak resesyona giren Güney Kore, buna rağmen diğer ülkelere kıyasla daha iyi performans gösterdi.
Güney Kore Merkez Bankası (BOK) tarafından Pazar günü yayımlanan raporda, ülkenin ikinci çeyrekte gayri safi yurtiçi hasıla büyümesi açısından diğer büyük ülkelere göre daha iyi iş çıkardığı bildirildi.
BOK’a göre Kore ekonomisi Nisan-Haziran döneminde yıllık bazda yüzde 3,2 geriledi ancak önceki çeyreğin 12. sırasından ikinci sıraya yükseldi.
The Korea Herald’ın paylaştığı habere göre listenin, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) üyesi 36 ülkenin yanı sıra Çin ve Rusya’nın GSYİH büyüme oranlarını içerdiği belirtildi.[Monitor] #Korea outperforms other OECD countries in #GDP growth in Q2https://t.co/40DtPu8ldU
— The Korea Herald (@TheKoreaHerald) October 5, 2020
Çin, GSYİH büyüme oranında yüzde 11,5’lik artışla listede 1 numara oldu. Rusya ile Kore ise aynı sırayı paylaştı. Verilerin, Kore’de üçüncü çeyrekte yürürlüğe giren genişletilmiş sosyal mesafe kurallarını yansıtmadığı ki bunların tüketici duyarlılığını azaltmış olabileceği eklendi.
Öte yandan Güney Kore Kospi Endeksi bugün yüzde 0,1 artışla 2330,55 puandan açılış yaptı. ABD’deki yeni ekonomik canlanma umutları yatırımcı hissini artırırken, KOSPI 18,47 puan veya %0,79 artışla 2346,36’ya yükseldi. IHS Markit Güney Kore İmalat PMI da Eylül ayında bir önceki ayın 48,5’inden 49,8’e yükseldi.

Son okuma, imalat sektöründeki dokuzuncu aylık daralmaya işaret etti ancak aynı zamanda Ocak ayından bu yana en zayıf küçülme oldu. Gelişmenin ardındaki neden ise uluslararası tedarik zincirlerinin yeniden açılması ve küresel piyasalardaki kademeli ekonomik toparlanma oldu.
Bugün ülkeden gelen başka bir haber, Güney Kore’nin 2025’te mali sağlamlığı garantilemek için kurallar getirmeyi planlaması oldu.
Ekonomi ve Maliye Bakanlığı yaptığı açıklamada onaya tabi olan kuralların, devlet harcamalarının büyüme oranını gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) nominal büyüme düzeyinde tutmayı hedeflediğini söyledi.
Kurallara göre hükümetin 2025’te ülkenin borç-GSYİH oranını yüzde 60’ta ve konsolide mali dengesini eksi yüzde 3’te tutmayı planladığı aktarıldı.