
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’deki firmaların maliyet baskılarının arttığını, finansmana erişimin zorlaştığını ve yabancı para birimi cinsinden borçlanma yükü nedeniyle başta perakende sektörü olmak üzere tüketiciyi zor günlerin beklediğini bildirdi.
Kurum analistleri tarafından hazırlanan raporda, kredilere erişimin zorlaşması sebebiyle tüketici sektörünü çok zor günlerin beklediği ifade edildi.Yabancı para cinsinden borçlanmanın finansal esnekliği sınırlayacağı belirtilirken, finansman erişiminin zorlaşması ve tüketiciye mal satan firmaların maliyet baskıları sebebiyle kredilere erişiminin zorlaştığı anlatıldı. Söz konusu olumsuz koşulların etkisiyle şirketlerin satış hacimleri ve ürün karmasının baskılanacağı, maliyet tarafındaki sert artışların üstesinden gelmede sıkıntı yaşanacağı bildirildi.
Marjlardaki baskının gıda üreticileri ve perakendeciler arasındaki pazarlık güçlerine bağlı olarak paylaşılmasının beklendiği söylenirken, tüm zorluklara rağmen Türkiye perakende sektörünün, büyüme imkanlarını elde edeceği vurgulandı.
Yaşar Holding ve Migros’un daha fazla kötüleşmeye karşı en kırılgan Türk şirketleri olduğu bildirildi.2019 yılının tüm bu olumsuz koşullara rağmen, perakende sektörü için büyüme fırsatlarını beraberinde getireceğini belirten uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, bu şirketlerin geleneksel perakendecilerden pazar payı almak için iyi konumda olduklarını aktardı. Kurum son yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin 2019 yılı için büyüme tahminlerini %1,2’den %0,6’ya, 2020 tahminlerini %3,9’dan %3,1’e düşürdüğünü duyurmuştu.
Şubat ayında reel sektör açısından güçlü bir performans sergilendiğini dile getiren Bakan Berat Albayrak, konkordatoların ilanında yarı yarıya düşüş olduğunu ve çıkışların hızlandığını belirtti. Bir önceki aya kıyasla 43,5 milyar liralık kredi büyümesi olduğu, bu nedenle de Şubat ayının reel sektör açısından güçlü bir performansla tamamlandığını sözlerine ekledi.