
Başta ABD olmak üzere dünyanın ortak kabusu olan koronavirüste ayları geride bıraktık. ABD’de 88 bini aşan toplam ölümler, büyük hasar gören ekonominin yeniden açılmasına engel olamıyor.
Son olarak ABD Temsilciler Meclisi tarafından onay alan 3 trilyon dolarlık ekonomik yardım paketi, art arda açıklanan teşviklerin ardından salgın etkilerini azaltmaya yönelikti.
Bu zor süreçte ekonomiye desteği ihmal etmeyen FED, Mayıs ayına ilişkin Financal İstikrar Raporu’nda pandeminin sürme ihtimalini değerlendirdi.
Raporda, salgınla kendini gösteren belirsizliğe dikkat çekildi ve eğer pandemi sürerse varlık fiyatlarının gerileyebileceğini bildirdi.Bilindiği gibi salgına önlem amaçlı yağılan karantina uygulamaları Mart ayı itibarıyla artırılmış ve buna bağlı olarak da ekonomik kilitlenmeler kendini göstermişti. Dolayısıyla ülkenin ekonomik göstergelerinin geneli tarihinin en kötü seviyesinde gelmişti.
Raporda dikkat çeken ifadelerden bazıları şunlar oldu;
Pandeminin ABD finansal piyasasını daha önce rastlanmamış şekilde etkilediğinin sıkça vurgulandığı FED raporunda, sarsılan istihdama da dikkat çekildiği. Alışılmadık biçimde artan işsizlik, Nisan’da 20,5 milyon gerilemeyle sonuçlanmıştı.
Raporda bankacılık başta olmak üzere tüm ABD finansal sistemlerinin ciddi sorunlarla karşılaşabileceği yönünde tahminlere yer verildi. Belirsizlikten kaynaklı kırılmalara dikkat çekildi. Varlık fiyatlarının tüm piyasalarda dalgalı bir seyir izlendiği açıklandı.
Öte yandan ülkede ayaklanan salgında ikinci dalga endişesi, FED’in Powell’ın şimdilik uzak olduğu negatif faize yönelmesini sağlayabilirdi. Bankanın dünkü raporunda salgının seyrinin şuan belirsiz olduğu ve bu belirsizliğin ekonomiyi de baskıladığı ifade edildi.
Hem ABD’nin hem de küresel ekonomilerin yüksek risk altında olduğu da raporlanan ifadeler arasındaydı. Bankanın sonuçlarını dün yayımladığı bir ankete göre ise pandemiden en fazla ülkedeki düşük gelirli vatandaşlar etkileniyordu. Bu durum özellikle Mart’taki iş kayıplarıyla kendini göstermişti.